9 naist on surnud vähki, mis võib kaasneda rinnaimplantaatide panemisega

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaimplantaat. Foto on illustratiivne.
Rinnaimplantaat. Foto on illustratiivne. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Vähivormi, mida seostatakse tekstureeritud rinnaimplantaatide paigaldamisega, on naistel viimasel ajal diagnoositud aina enam ja enam, kirjutab Independent. 

BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) on harvaesinev pahaloomuline kasvaja, mida on leitud rinnaimplantaadi ümber kasvavast kapsli seest. Tegu on suurerakulise lümfisüsteemi vähiga, mitte rinnavähiga.

Möödunud nädalal teatas USA toidu- ja ravimiamet (FDA), et BIA-ALCL juhtude arv on riigis nüüdseks kasvanud 457-ni, sealjuures on üheksa naist selle tõttu surnud. Esmakordselt teavitas FDA avalikkust implantaatidega kaasnevast haigusriskist 2011. aastal. Sealjuures teatasid näiteks Helsingi Ülikooli haigla ning teised Soome tervishoiuasutused jaanuaris, et on lõpetanud tekstureeritud rinnaimplantaatide kasutamise just suurenenud vähiriski tõttu. Teadaolevalt on Soomes BIA-ALCL kavaja ravi saanud või praegu saamas kaheksa naist. Kokku on maailmas teada vähemalt 650 sellist juhtumit.

Loe veel: ​

Ekspertide sõnul ohustab kasvaja pigem naisi, kellele on paigaldatud tekstureeritud, mitte siledapinnalised implantaadid. Kuna tekstureeritud implantaatidel on krobelisem pind, siis on suurem tõenäosus, et kasvajarakud haakuvad selle ümber ja hakkavad niiviisi kasvama. Neid implantaate kasutatakse selleks, et implantaat liiguks keha sees kudedes vähem ringi – erinevalt siledast implantaadist hakkavad tekstureeritule kehasisesed koed n-ö ümber kasvama.

Selleks, et naised teaksid võimalikke riske ning vajadusel avastaksid haiguse võimalikult vara, saatis FDA tervishoiuasutustele märgukirja. «Soovime, et tervishoiuasutused oleksid BIA-ALCL ohuga kursis, eriti patsientide puhul, kel esineb turset, tükke rinnas või valu implantaatide ümbruses – seda selleks, et võimaliku kasvaja avastamist kiirendada,» seisab kirjas.

Kuna kasvajarakud haagivad end implantaadi ja seda ümbritseva koe külge, tuleb ravieesmärgil eemaldada nii implantaat kui ka haigestunud rinnakude. Osa patsientide puhul on vajalik ka keemia- või kiiritusravi. Hinnanguliselt paigaldatakse rinnaimplantaadid aastas 1,5 miljonile patsiendile, mis tähendab, et seni ligi 650 vähijuhtumit on siiski üsna väike arv võrreldes sellega, kui palju naisi üldse kannab implantaate. Samas märkis FDA, et kuna igas riigis on erinev implantaatide turg, võimalused, meditsiiniseadmed ja info levik, siis on üsna raske üleilmset vähiriski kindlaks teha.

Näiteks Prantsusmaal moodustab tekstureeritud implantaatide kasutamine ligi 85 protsenti kogu turust, mistõttu palus kohalik terviseamet detsembris implantaatide tootjal need ohutusprobleemide tõttu kliinikutest tagasi kutsuda. FDA aga soovitab nii tervishoiuasutustel kui ka implantaadisooviga patsientidel jälgida värsket infot, et hinnata riske ja teha kaalutletud valik. Neil, kel on tekstureeritud implantaadid paigaldatud, tuleks jälgida rindade võimalikku turset, mis on BIA-ALCL üks peamine sümptom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles