Kuus tervislikuna paistvat toitu, mis seda tegelikult pole

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendatud salatid võivad sisaldada rohkem soola ja rasva kui burger.
Pakendatud salatid võivad sisaldada rohkem soola ja rasva kui burger. Foto: Juss Saska / PM/SCANPIX BALTICS

Võid arvata, et teed kiirtoidukohas salati tellides tervisliku valiku. Siiski võivad sellised toidud olla üllatuslikult ebatervislikud. 

Buzzfeed toob videos välja kuus toitu, mis on levinud arvamuse järgi tervislikud, kuid ei pruugi seda olla. 

Pakendatud salatid

Võiad sisaldada sama palju kaloreid kui burger. McDonaldsi Caesari salat koosneb lehtsalatist, lehtkapsast, kanalihast ja Caesari kastmest ning see kõik kokku annab 730 kcal portsjoni kohta, kirjutab portaal CBS. Samas kui teada-tuntud topelt Big Mac sisaldab 680 kcal. Salatis on burgeriga võrreldes ka rohkem soola ja rasva.

Müsli

Mõned müslid sisaldavad palju lisatud suhkruid ja võivad olla väga energiarikkad. Vaid pool tassitäit krõmpsuvat müslit võib sisaldada 200 kilokalorit. Seal juures on parim hoida portsjonid väiksed ning lugeda pakilt, kui palju suhkrut tootele lisatud on.

Pudeldatud smuutid

Poes müüdavad smuutid sisaldavad rohkem suhkrut kui võiks oodata. Tervislikum on ise värske puuviljajook valmistada.

Kiirkaerahelbed

Maitsestatud kiirputrude tervislikkuse võib küsimärgi alla seada, sest seal sisaldub palju lisatud suhkrut. Näiteks 100 grammis Veski Mati mustika-maitselises kaerahelbe kiirpudrus 30,7 grammi grammi suhkrut. Seega enam-vähem kolmandik 100 grammist pudrumaterjalist on suhkur. Tavalised kaerahelbed on aga ühed tervislikuimad teraviljad, mis sisaldavad palju kiudaineid, vitamiine, mineraale ja valku.

Juurviljakrõpsud

Need võivad paista tervislikud, kuid tegu on siiski krõpsudega. Kui lugeda pakil olevat teavet kalorite, rasvade ja soolasisalduse kohta, selgub enamasti, et juurviljakrõpsud pole kartulikrõpsudest kuigi palju erinevad. Ise küpsetatud ja maitsestatud kartuli- või juurviljalaastud on aga sootuks etem valik.

Valgubatoon

Batoonid võivad sisaldada kunstlikke magusaineid, lisatud suhkruid ja sarnaneda rohkem maiustusele kui tervislikule vahepalale. Batoonide puhul kindlasti pakendilt toiteväärtust ja koostisosasid vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles