8 toidus sisalduvat ainet, mis peavad võitlust vähiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaise õuna koores sisalduv aitab eemal hoida vähki.
Kodumaise õuna koores sisalduv aitab eemal hoida vähki. Foto: PantherMedia/Scanpix

Suur osa vähkkasvajatest on ennetatavad ja selles mängib suurt rolli toitumine. Ekspertide hinnangul on veerand vähiga seotud surmajuhtumitest alguse saanud just viletsast toidulauast.

Teadusuuringud on andnud kinnitust, et paljud taimsed toidud sisaldavad vähi eest kaitset pakkuvaid aineid, mis tõkestavad kehas põletikulisi protsesse ja takistavad vähirakkude teket ja levikut, kirjutab Food World Blog.

Apigeniin

See on üks tõhusamaid antioksüdante, mis tugevdab immuunsüsteemi ja aitab seeläbi võidelda kehas pesitsevate ohtudega. Apigeniini leidub greibis, rohelises paprikas, selleris ja sibulates.

Kurkumiin

See aine annab kurkumile ehk kollajuurele värvi. Seda kasutati Hiina meditsiinis juba ammustel aegadel ja praegu maitsestatakse sellega paljusid roogi, eriti indiapäraseid. Kurkumiin aitab kehas vähendada põletikku.

Epigallokatehhiin-3-gallaat

Aine vähivastased omadused on olnud teada varsti 30 aastat. See seob end vähirakke edasi kandvate valkudega, muutes need liikumatuks ja ebaefektiivseks. Epigallokatehhiin-3-gallaati sisaldab suuremas koguses roheline tee.

Luteoliin

See vähirakkude teket ennetada aitav flavanoid sisaldub rohelises paprikas, selleris ja kummelitees.

Kvertsetiin

Anitoksüdant aitab keha ohtlikeks jääkainetest vabastada. Kvertsetiini optimaalne tarbimine ennetab rakkude pooldumisel vigasid ja sellest johtuvat kasvajate arengut. Seda antioksüdanti leidub vaarikates, tumedat värvi marjades, kakaopulbris ja murakates.

Sulforafaan

See on üks efektiivsemaid vähivastaseid toidus sisalduvaid aineid, mis aitab organismi kahjulikest aineosakestest vabastada, samuti ennetab immuunsüsteemi tugevdades vabade radikaalide kahjustusi ja vähkkasvajate teket. Sulforafaani leidub lillkapsas, brokolis, Brüsseli – ja lehtkapsas.

D-vitamiin

D-vitamiin on vajalik, et keha saaks toota vähiga võitlevaid valke. Sisaldub nii piimatoodetes kui seentes.

Ursoolhape

Pärsib kahjustatud DNA paljunemist ja seega kasvajate arengut. Ursoolhapet on ohtrasti basiilikus, oreganos ehk harilikus punes ja õunakoores.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles