Enamasti loomsest toidust saadava B12-vitamiini parimad allikad on liha ja lõhe, kuid kehale olulist ainet on võimalik ka taimsest toidust saada.
Kolm taimset toitu, mis täidavad su B12-vitamiini vajadust
Saame vitamiini toiduga ning enim leidub seda karbilistes, maksas, lõhes, Kreeka jogurtis, piimas, munades. Vitamiin B12 leidub eelkõige loomsetes allikates ning taimetoitlastel võib olla just seda vitamiini vaja juurde võtta, vahendab Express.
Kolm B12-vitamiini rikast taimset toitu:
- Shiitake-seened
- Vitamiiniga rikastatud hommikusöögihelbed
- Pärmiekstrakt (Marmite)
B12-vitamiini toetab oluliste kehafunktsioonide toimimist, aitab luua punaseid vereliblesid ja hoiab närvisüsteemi korras. Vitamiini puudusel muutuvad punased verelibled ebanormaalselt suureks, nende eluiga väheneb ning koed ja elundid saavad vähem hapnikku. See võib viia Vitamiin B12 defitsiitse aneemia tekkimiseni.
Peamised sellise aneemia märgid on suur väsimus, hingeldus ka peale kerget treeningut, valus suu ja keel ning südamepekslemine. Vitamiinipuudus võib rängalt mõjuda ka seedesüsteemile ja tekitada kõhulahtisust. Koos teiste sümptomitega võivad B12-vitamiini puudusest tuleva aneemiaga kaasneda ka suuhaavandid.
Enamasti on B12-vitamiini puudus kergesti ravitav ja tüsistused esinevad vaid väga pika defitsiidi korral. Tüsistused võivad olla tõsised ning tekitada näiteks neuroloogilisi muutusi, nägemisprobleeme, koordinatsioonitaju halvenemist ja närvisüsteemi kahjustust.