Toitumisnõustaja: kiirdieediga kaotatud kilod tulevad varem või hiljem tagasi

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainult köögiviljadel põhinev dieet pole jätkusuutlik.
Ainult köögiviljadel põhinev dieet pole jätkusuutlik. Foto: Shutterstock

Kapsasupidieet, keefiridieet, mahladieet – kaalulangetamise maailm on lai. Kel vähegi soovi ja pealehakkamist, saab katsetada endale huvipakkuva dieediga. Paraku nõuavad need üldiselt lühiajalist pingutust ega saagi eeldada, et hakkaksime tulevikus iga päev sööma rohkesti suppi või jooma mahla. 

Väga madala kaloraažiga kiirdieedil kaotatud kilod tulevad tagasi varem või hiljem. Seega on nende jätkusuutlikus madal, need kurnavad ainevahetust ja tekitavad pettumust, mis suurendab ka «lohutustoitude» tarbimist. Samas aeglustavad need ainevahetust. Pikemad dieedid võivad viia ka lihaskahjustuseni ja seeläbi kehakoostise muutumiseni. Mida suuremaks muutub keharasva osakaal ja väiksemaks lihaste oma, seda kergemini kaalu ka juurde tuleb.

Lihtsam on mõelda elustiilile (piisav uni, liikumine, vähene stress) ja jälgida iga päev toidu kvaliteeti. Kõhu võiks süüa täis köögiviljadest, maiustada marjadega ning loobuda magusast, rasvasest, liigselt töödeldud toidust, samuti karastusjookidest ja alkoholist. Kindlasti tuleb üle vaadata oma toiduportsjonite suurused. Abi saab toitumisnõustajatelt, kes analüüsivad nii toitumist kui ka elustiili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles