Jaapani seente söömine võib aidata vererõhku alandada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kuivatatud seened.
Kuivatatud seened. Foto: kia cheng boon / PantherMedia / kia cheng boon

Toitumises muutuste tegemine, näiteks soola ja rasvaste toitude vähendamine võib vererõhku alandada. Portaal express kirjutab, et teatud tüüpi toitude söömine võib samuti olla vererõhule positiivse toimega.

Üks toit, mille kasulikku mõju vererõhule on näidanud uuringu, on shiitake seened. Need Aasia köögis levinud seened sisaldavad kemikaali eritadeniini, mis paistab blokeerivat veresooni ahendava ensüümi aktiivsust, kirjutab dietoloog Juliette Kellow. Veresoonte ahenemise tõttu suureneb ka vererõhk ning normaalse laiusega veresoontes on tõenäolisem ka tervisliku rõhu säilimine.

Shiitake seentes olev eritadeniin blokeerib angiotensiini konverteeriva ensüümi sarnaselt nagu vererõhuravimid, millel on sama eesmärk. Sama kemikaali sisaldavad ka mõned teised söödavad seened, näiteks austerservikud, enoki ja porcini seened, kuid shiitake seenes on seda kõige enam.

Shiitake seened on levinud Aasia köögis ning on maailmas šampinjonide järel kõige populaarsemad seened. 
Shiitake seened on levinud Aasia köögis ning on maailmas šampinjonide järel kõige populaarsemad seened. Foto: Hans-Joachim Schneider / PantherMedia / Hans-Joachim Schneider

Mõned algsed uuring leiavad ka, et shiitake ekstraktid stimuleerivad liigse naatriumi eemaldamist neerudest ja vähendavad vedelikupeetust. Seentes on kõik vajalikud aminohapped, B-gruppi vitamiinid ja C-vitamiin. Samuti on neis taimsetest toitudest kõige enam D-vitamiini. Jaapani seened sisaldavad ka magneesiumit ja kaltsiumit, millel on otsene mõju vererõhu alandamisele.

Loe ka Singapuri uuringust, kus leiti, et seente söömine aitab võidelda vananemisega seotud ajuprobleemidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles