Selle valemi järgi saad teada enda jaoks ohutu maksimaalse treeningkoormuse

PM Tervis
Copy
Kui sul on võimalik mõõta treeningu ajal oma südame löögisagedust, jälgi, et sa end vanuse järgi arvutatava universaalse lubatava koormuse piiril ei koormaks. Terviseprobleemide korral on koormust planeerides soovitatav konsulteerida arstiga.
Kui sul on võimalik mõõta treeningu ajal oma südame löögisagedust, jälgi, et sa end vanuse järgi arvutatava universaalse lubatava koormuse piiril ei koormaks. Terviseprobleemide korral on koormust planeerides soovitatav konsulteerida arstiga. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Tomas Anderson

Jooksupüksid jalas, FitBit randmel – aga mis edasi? Liigne südame koormamine treeningu ajal võib tõsta infarktiriski. Kuidas teada, kui koormus läheb sinu jaoks liiale?

Maksimaalne pulss ei tähenda sugugi paremat tulemust treeningul, vaid see koormab südant ja kurnatus saabub kiiremini, kirjutab CNN.

Tüüpiline pulss rahuseisundis on ideaalis täiskasvanu puhul 60-80 lööki minutis. Mida treenitumaks sa muutud, seda väiksemaks muutub ka südame löögisagedus rahuseisundis. Sportlastel võib see olla kõigest 40 lööki minutis. Pikaaegne treening muudab südamelihase suuremaks ja see tähendab, et iga pumpamise korraga kantakse kehasse laiali rohkem verd.

Tee sinnani on aga künklik ja treenimata süda võib teha parajat tramburaid, millest tekkivaid ohte on sul võimalik aga targu ennetada, südame ülekoormuse tuvastamisel treeningkoormust alandades. 

Soovitusliku maksimaalse südame löögisageduse tuvastamiseks on teadlastel loodud valem.

Soovituslik maksimaalne südame löögisagedus minutis = 208 – (0,7 x vanus).

Nii et 45-aastase maksimaalne südame löögisagedus peaks olema 177 lööki minutis. Selle löögisageduse piiril pole mõtet treenida, vältimaks kiiret kurnatust ja südame ülekoormamist.

Kui treeningu ajal kisub löögisagedus sääraste numbrite peale, võta vaiksemalt. Vähemalt nii palju, et pulss ei läheks üle ohtlikuks muutuva künnise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles