Punasele lihale ei anta armu: viil peekonit päevas on juba liiga palju (4)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Töödeldud liha nagu suitsupeekonit ei tasu iga päev süüa.
Töödeldud liha nagu suitsupeekonit ei tasu iga päev süüa. Foto: Alice Day / PantherMedia / Alice Day

Isegi väikeses koguses punast töödeldud liha, näiteks viil peekonit päevas võib suurendada soolevähi riski.

Oxfordi ülikooli ja Suurbritannia vähiuuringute instituudi uuring leidis jällegi, et punase liha söömine võib olla kahjulik, vahendab BBC

Uurijad analüüsisid peaaegu poole miljoni inimese andmeid Suurbritannia biopanga uuringust. Leiti, et kolm viilu peekonit päevas ühe viilu asemel tõstab soolevähi riski 20 protsenti. Iga 10 000 uuringus olnud inimese kohta, kes sõi päevas 21 grammi töödeldud liha ehk umbes ühe viilu peekonit, haigestus soolevähki 40. Vähiuuringute instituudi uurijad on arvamusel, et 5400 soolevähi juhtumit 41 804st Suurbritannias igal aastal esinevast juhtumist saaks ära hoida, kui inimesed ei sööks üldse töödeldud liha.

Ka varasemad uuringud on näidanud, et vähirisk tõuseb keskmiselt 20 protsenti iga lisaks tarbitud 50 grammi töödeldud ja punase lihaga. Lisaks näitas uuring, et kiudainete tarbimine vähendab soolestiku vähki haigestumist. Soolevähi tekkimisse panustavad veel mitmed tegurid: vanus, geneetika, kiudainete vähesus toidus, vähene füüsiline aktiivsus, ja rohke alkoholi tarbimine.

Punases lihas on siiski tervisele kasulikke omadusi, nagu valgu- ja rauasisaldus, lisaks tsink, vitamiinid D ja B. Punast liha peetakse tervisele kõige koormavamaks seetõttu, et looma-, lamba- ja sealihas olev proteiin, mis annab sellele punase värvuse, võib seedimisel soolestikku kahjustada. Siiski ei teata veel päris täpselt, miks just punast liha kõige enam vähiga seostatakse.

Töödeldud liha, sealhulgas peekon, vorstikesed, hot dog'id või salaami on muudetud, et selle säilivusaega pikendada või maitset rikastada. Peamised meetodid töötlemiseks on suitsutamine, vinnutamine, soola või säilitusainete lisamine. Arvatakse, et töötlemisel kasutatavad kemikaalid võivad vähki haigestumise riski suurendada. Kõrgel temperatuuril küpsetamine, näiteks grillimine, võib samuti kantserogeenseid kemikaale luua. 

Vaata ka toitumisnõustaja Kristin Salupuu kommentaari suitsutatud toodete söömisele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles