Selle meelemürgi tarvitamine võrdsustab sperma kvaliteedi viljatu mehe omaga (2)

PM Tervis
Copy
Tervel ja tugeval mehel on enamasti ka kvaliteetne sperma.
Tervel ja tugeval mehel on enamasti ka kvaliteetne sperma. Foto: Panthermedia.net / Ruslan Grigoriev

Meestel, kes lõõgastavad oma meelt kanepiga, tuleb leida selleks ohutum viis, kui nad tahavad tulevikus isaks saada.

Kanepisuitsetajate sperma kvaliteet on sarnane nagu viljatutel meestel, selgus uuest uuringust. Lisaks leiti, et kanep võib spermale avaldada kahjulikumat mõju kui suitsetamine, vahendas Men’s Health.

Uuringu jaoks koguti spermaproovid neljalt grupilt – 125 viljatut meest, 144 suitsetajat, 74 kanepitarvitajat ning 279 meest, kel polnud teada mingeid terviseriske. Selgus, et kanepisuitsetajate spermas oli võrreldes sigaretisuitsetajatega märksa enam reaktiivseid hapnikuühendeid. See on murettekitav, sest nende molekulide suur osakaal tekitab rakukahjustusi ning võib põhjustada viljatust.

Kanepitarbimist seostatakse ka seemnerakkude ebanormaalse suuruse ja kujuga, nende vähenenud arvuga ning võimega munarakku viljastada. Kõigi nende tegurite koosmõju mõjutab märkimisväärselt sperma kvaliteeti.

«Üldiselt oli kanepitarvitajate sperma kvaliteet üsna samaväärne viljatute grupiga. Viljatutel oli DNA-kahjustus ja reaktiivsete hapnikuühendite hulk pisut kõrgem. Võrreldes kontrollgrupiga oli DNA-kahjustus märkimisväärne nii sigareti- kui ka kanepisuitsetajate ning viljatute seas, suurem oli see aga just kanepitarvitajatel ja viljatutel,» kirjeldas uuringu kaasautor Jorge Hallak São Paulo Ülikoolist.

Möödunud aasta lõpul avaldati ka uuring, milles leiti, et kanepis leiduv uimastav tetrahüdrokannabinool (THC) võib muuta sperma DNA-d. Kuigi teadlased ei teadnud täpselt, kas see muutus on igavene ja ohtlik, rõhutavad arstid, et mehi peaks selline avastus ja terviserisk väga tähelepanelikuks tegema.

Kvaliteetse sperma saladus on samasugune nagu üldise hea terviseseisundi hoidmisel – tuleb hoida kehakaal normi piires, olla füüsiliselt mõõdukalt aktiivne, süüa mitmekesiselt ning elada tervislikku seksuaalelu.

Uuringutulemused avaldati meditsiiniajakirjas The Journal of Urology.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles