Mida kujutab endast paljudele toitudele lisatav sojavalgu isolaat?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Sojaoad.
Sojaoad. Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Sojavalgu isolaat on valgupulbri või -batoonide koostises, seda lisatakse hommikusöögihelvestele või muudele suurendatud valgusisaldusega toitudele. Kuigi soja võib olla tuttav, siis mida kujutab endast sojavalgu isolaat?

Kuna sojavalgu isolaat sisaldab nii palju valku, siis rikastatakse sellega enamasti pakendatud toite. Portaal Women´s Healt kirjutab, et kuigi see sisaldab rohkelt valgu, siis töötlemisprotsessi tõttu ei saa seda pidada väga tervislikuks valikuks. 

Sisuliselt on tegu sojaubadest keemiliselt isoleeritud valguga. Selleks pestakse sojaubasid esmalt happega ning neutraliseeritkase aluselises lahuses. Lõpuks moodustub kuiv pulber, milles on umbes 90-95 protsenti valku, mis ei sisalda peaaegu üldse süsivesikuid ega rasva.

Peale valgu pole sojavalgu isolaadis eriliselt toitaineid, sest happega pesemine uhub sojast välja kiudained, tsingi, kaltsiumi, magneesiumi ja raua. Samuti peitub pulbris tänu keemilisele töötlemisele alumiiniumit ja heksaani. Lisaks järgneb happepesule kuivatamine, mistõttu võib segu sisaldada ka säilitusainetena kasutatavaid nitriteid.

New Yorki toitumisnõustaja Eliza Whetzel ütles portaalile Women´s Health, et ta ei soovitaks seda tarbida, selle keemilise töödelduse tõttu. Tema sõnul on nii töödeldud toitude tarbimine kahjulik kilpnäärme funktsioonile ja võib tekitada seedeprobleeme. Sojavalgu isolaat sisaldab trüpsiini inhibiitoreid, mis võivad häirida seedimist. Seega ei soovitata seda eriti nõrga seedimise puhul. Samuti tehakse sojavalgu isolaati geneetiliselt muundatud sojaubadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles