Salarelv, mis tagab efektiivse Vahemere dieedi õnnestumise

Vahemere maade toidus on rõhk taimsel toidul, pähklitel, puu- ja köögiviljadel, taimerasvadel ja ürtidel. Liha on teisejärguline.

FOTO: Dusan Zidar / PantherMedia / Scanpix

Iga dieet võib ebaõnnestuda, kui eksid portsjonite suurusega ning liialdad ka tervislike toitudega. Seetõttu on kasulik, kui oskad toitu maitsestada nii, et hoiad sellega kaloraaži arvelt kokku.

Vahemere dieeti peetakse üheks edukaimaks, sest see ei piira arutult toidugruppe, on südamele kasuliku mõjuga ning sisaldab maitsvaid toiduaineid, kirjutab Reader's Digest. Säärasele toidulauale kuuluvad puu- ja köögiviljad, kaunviljad, pähklid-seemned, taimsed rasvad, mereannid ja väheses koguses lahjat liha ning piimatooteid. Tavaliselt ei räägita aga viisist, kuidas toite ilma kaloreid, soola ja rasva lisamata maitsestada – nimelt paljude ürtide abil.

Vahemere piirkond hõlmab Türgit, Egiptust, Hispaaniat, Prantsusmaad, Itaaliat ja Kreekat ning nende riikide köögist on nii mõndagi õppust võtta. Paljud maitsetaimed ja ürdid on just neist köökidest tuttavad. Tihti kasutatakse lihamarinaadis ju tüümiani või hakitakse värske pitsa peale basiilikut. Vahemere köök pakub aga veel ohtralt variante, kuidas toitu ilma rasvainet lisamata maitsestada.

Populaarsemad maitsetaimed ja ürdid on:

  • Basiilik
  • Pune
  • Petersell
  • Tüümian
  • Rosmariin
  • Salvei
  • Loorberileht
  • Lavendel
  • Majoraan
  • Kurgirohi jm.

Lisaks on kasutusel levinud maitseainesegud. Populaarsed vürtsid on veel safran, paprika, kaneel, sumahh, köömned, piprapulbrid, fenkol. Tegu pole sugugi lõpliku nimekirjaga, vaid avastamisruumi on küllaga.

Vürtside, ürtide ja maitsetaimede kasutamine on hea viis, kuidas söögitegemisel vähendada või hoopiski vältida soola, või, koore, õli ja rammusate kastmete kasutamist. Vürtsidest ja ürtidest ei lisandu toidule olulisel määral kaloreid, küll aga suureneb maitselamus. Seega vii end julgesti retseptidega kurssi.

Tagasi üles