Une kvaliteet mõjutab kaalukaotust

PM Tervis
Copy
Piisav uni ja regulaarne unemuster aitavad kaalulangetusele kaasa.
Piisav uni ja regulaarne unemuster aitavad kaalulangetusele kaasa. Foto: Shutterstock

Rahvusvaheline ülekaalulisuse ajakiri (International Journal of Obesity) avaldas uurimuse une ja kaalukaotuse seostest. Leiti, et piisava kestusega regulaarne uni aitab kaalukaotusele kaasa. Aasta aega väldanud uuringus osales 1986 inimest, kelle kes keskmine vanus oli 65 aastat.

Kõik osalised olid ülekaalus või baastasemel rasvunud, kellel oli ka metaboolne sündroom (rühm tervise riskifaktoreid, kuhu sekka kuuluvad kõrge vererõhk, kõrgenenud insuliinitase, madal glükoosi tolerantsus ning ebanormaalsed verelipiidide tasemed). Vabatahtlikud osalesid aasta jooksul intensiivses kaalukaotusprogrammis, kus tuli järgida madala kalorsusega Vahemere tüüpi dieeti, suurendada füüsilist aktiivsust ning osaleta käitumusliku toe sessioonidel harjumuste ja eluviisi parandamiseks. Uurijad jälgisid kogu aasta jooksul muutusi kehakaalus ja -rasvas ning osaliste raporteeritud unemustrites.

Osalised, kelle une kestus suurel määral varieerus, kaotasid regulaarse unemustriga inimestega võrreldes vähem kaalu. Vähem kui kuus tundi magavate inimeste talje ümbermõõt vähenes samuti vähem kui neil, kes magasid seitse kuni üheksa tundi. Uurijad julgustavad seetõttu kaalukaotusprogramme osaliste unemustreid jälgima ning sekkumise osana unehügieeni parendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles