Levinud viga, mida vanemad teevad beebi toitmisel

PM Tervis
Copy
Kas toidad last üle?
Kas toidad last üle? Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapse nuttu võib lapsevanem käsitleda kui näljanuttu, mistõttu pakub ta lapsele toitu sagedamini, kui laps vajab. Liigne toidukogus põhjustab lapsele vaevusi gastroösofageaalse refluksina ehk toidu tagasiheidet ja samuti võivad tekkida koolikud, tõdeb Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudi lastekliiniku lastearst Oivi Uibo.

«Kuigi lapsel võib esineda eakohasele arengule iseloomulik füsioloogiline gastroösofageaalne refluks, võib see lapsevanematele näida oksendamisena ja just lapse oksendamist võivad nad arstile kaevata. Aga olukord võib olla ka vastupidi: lapsevanemad võivad lapse oksendamist pidada toidu tagasiheiteks ja jätta õigel ajal arsti poole pöördumata,» vahendab doktor Uibo kauast kogemust Med24.

Gastroösofageaalne refluks ehk toidu tagasiheide on maosisaldise tagasiheide söögitorru, suhu või ninaneelu. See on arsti sõnul sagedasim seedetrakti probleem esimesel kolmel elukuul, mis taandub ilma medikamentoosse ravita enamikul imikutel 6–12 kuu vanuses.

Põhjus on eakohane ja tingitud alles arenemisjärgus seedetrakti motoorika tõttu söögitoru alumise sulgurmehhanismi lõdvestumisest.

Refluksi soodustab söögitoru ja mao aeglane tühjenemine, seega kogu seedetrakti aeglane motoorika. Samuti mõjutab geneetiline eelsoodumus. «Kindlasti süvendab füsioloogilist gastroösofageaalset refluksi eakohasest maomahust ning eakohasest mao tühjenemise ajast ja võimest suurem toidukogus seedetraktis,» rõhutab Uibo.

Gastroösofageaalse refluksi kui füsioloogilise arenguperioodi nähu või häire korral ei ole näidustatud lapse ravi ravimitega. «Refluksi vähendab näiteks liigse toidukoguse vähendamine – eakohane toidukogus ja eale sobiv toidurežiim,» sõnab arst.

Arst peab aga gastroösofageaalsest refluksist eristama ravi vajavat gastroösofageaalset reflukshaigust, millele võib olla iseloomulik lapse üldseisundi häire, vähene kaaluiive või kõhnumine, veri okses, toidust keeldumine, ka rauavaegusaneemia.

Koolikud on sage kaasuv probleem gastroösofageaalse refluksiga lastel, kellel on toidukogus eale vastavast suurem. Lapse häiritud oleku põhjus võib olla liigne toidukogus seedetraktis, mille tõttu ahmib laps karjudes lisaõhku seedetrakti.

Pikem intervjuu ilmus ajakirja Perearst juunikuises numbris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles