Kuidas mõjutab toitumise kvaliteet käärsoole mikrobioomi

Inimese käärsoole anatoomia.

FOTO: Shutterstock

Uues uuringus vaadati dieedi kvaliteedi mõju käärsoole mikrobioomile. Selgus, et kõrge kvaliteediga dieet võib suurendada kasulike bakterite hulka ning madala kvaliteediga dieet suurendada kahjulike bakterite hulka.

Käärsoole bakterite uurimiseks kasutasid uurijad 97 käärsoole limaskesta biopsiat 34 tervelt inimeselt. Uuringus osalejad vastasid enne proovide andmist spetsiaalsele dieedi kvaliteedi küsimustikule ning uurijad vaatasid seost erinevate dieetide ning käärsooleproovide vahel. Enamikus teistes uuringutes on kasutatud väljaheiteproove. Katses osalejad olid toona 50–75 aasta vanused. 

Käärsoole mikrobioom on väljaheiteproovidest erinev. Arvatakse, et see on rohkem seotud inimeste immuunsusega. Teadlased keskendusid inimeste individuaalsete dieetide vaatamise asemel dieedimustritele ning nende suhtele mikrobioomiga. 

Kvaliteetseks dieediks loeti toit, milles sisaldus palju puu- ja köögivilju ja teravilja ning vähe suhkrut, alkoholi ja tahkeid rasvu. Selle dieedi järgimine seostus kõrgema kasulike bakterite tasemega. Kehv dieet seostus jällegi suurema kahjulike bakterite hulgaga, sealhulgas fusobakter. Uuringutes on leitud, et see on seotud kolorektaalvähiga.

Haiguste riski mõjutavad teised faktorid nagu vananemine, geneetika või teatud tüüpi ravimid, kuid me ei saa neid erinevalt toitumisest muuta. Toitumisega saab aga kujundada tervislikku elu soodustava mikrobioomi. See võib aidata vähendada ka mitmesuguste haiguste riski.

 
Tagasi üles