Paleodieet võib südametervisele kahjulikult mõjuda

PM Tervis
Copy
Uurijad hoiatavad, et täisteratoodete dieedist välja jätmine võib tõsiselt soolestikutervist  ja seega ka südant mõjutada.
Uurijad hoiatavad, et täisteratoodete dieedist välja jätmine võib tõsiselt soolestikutervist ja seega ka südant mõjutada. Foto: Shutterstock

Hiljutises uuringus leiti, et paleo-dieeti järgivatel inimestel on veres kõrge südamehaigusega seotud biomarkeri tase. Uurijate sõnul pole paleodieet hea tervise tagamiseks piisavalt tasakaalustatud.

Paleodieedis võetakse väidetavalt arvesse esivanemate toitumist. Süüakse palju liha, puu- ja köögivilju ning seemneid, kuid mitte piimatooteid, kaunvilju või täisteratooteid. Selle toitumisviisiga on seotud palju vastuolulisust ning teadlased vaidlevad, kas see on tervislik ja turvaline.

Teadlased uurisid aasta jooksul 44 paleodieedi ning 47 riiklike toitumissoovituste järgijat. Sel perioodil koguti osalistelt bioloogilisi näidiseid, hinnati nende toitumist ning võrreldi kahe grupi tulemusi. Täpsema hinnangu andmiseks jagasid uurijad paleodieedi järgijad vastavalt nende eelistustele kaheks grupiks: 22 ranget järgijat, kes sõid vähem kui ühe portsjoni teravilju ja piimatooteid, ning 22 järgijat, kes sõid enam kui ühe portsjoni teravilju ja piimatooteid. 

Paleogruppidel oli veres kõrgem südamehaigustega seotud aine trimetüülamiin-N-oksiidi tase. Trimetüülamiin-N-oksiid tekib soolestikus ning selle tase sõltub muuhulgas inimese toitumisest ja soolestikubakteritest. Lisaks oli paleogruppide soolestikus väiksem hulk kasulikke baktereid, mis seostus vähenenud süsivesikute tarbimisega. Sellel võib omakorda olla roll teiste haiguste tekkes.

Uurijad arvavad, et kõrge trimetüülamiin-N-oksiidi tase võib olla seotud täisteratoodete mittetarbimisega. Täisteratooted on suurepärane kiudainete allikas ning need aitavad vähendada südameveresoonkonna tervisega seonduvaid probleeme.

Paleogruppide dieedis oli ka kõrgem Hungatella soolebakteri tase, mis trimetüülamiin-N-oksiidi toodab. Paleodieedi juurde kuulub ka suurem punase liha söömine, mis annab trimetüülamiin-N-oksiidi tootmiseks vajalikud lähteained. Lisaks tarbivad paleodieedi järgijad soovituslikust kaks korda rohkem küllastunud rasvu, mis annab samuti muretsemiseks põhjust. Uurijad hoiatavad tulemustest lähtudes, et täisteratoodete dieedist välja jätmine võib tõsiselt soolestikutervist  ja seega ka südant mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles