Kaalunumber ja toitumine mõjutavad akne tekkimist

Lilian Laanepere
Copy
Toitumine on sama oluline kui igapäevane nahahooldus.
Toitumine on sama oluline kui igapäevane nahahooldus. Foto: Shutterstock

Akne on levinud, kuid keeruline nahaprobleem, mis mõjutab inimesi igas vanusegrupis. Lääneühiskonnas esineb akne lausa 40–54 protsenti täiskasvanutest ning 79–95 protsenti teismelistest. Järjest enam on hakatud uurima, kas ja kuidas mõjutab akne esinemist toitumine ning kaalunumber. Eurostati andmetel on 51,6 protsenti eestlastest ülekaalulised ning seetõttu tasub lisakilode ning elustiili võimalikku mõju naha tervisele arvesse võtta. 

Mitmed uuringud viitavad sellele, et kaalutõus ja akne käivad käsikäes ning seda eriti noorte naiste seas. Selle põhjused pole üheselt selged, kuid teadlaste hinnangul on ülekaalulisusega tihti kaasnev hormonaaltasakaalu puudumine üheks oluliseks faktoriks.

Teadlased uurisid 3600 noore kaalu ning naha seisundit ning selgus, et ülekaalulistel ja rasvunud noortel on oluliselt suurema tõenäosusega ka akne. Selle põhjus võib peituda ülekaalulisega kaasneva kõrgema androgeenide ehk meessuguhormoonide tasemes. Uuringus võeti arvesse võimalikke mõjufaktoreid nagu vanus, puberteet ning toitumine ning teadlaste hinnangul tõstavad suhkrurohked ning töödeldud toidud lisaks kaalunumbrile ka akne esinemise tõenäosust.  

Toitumine on naha tervise seisukohast sama tähtis kui igapäevane nahahooldus. Uuringud on näidanud, et kõrge glükeemilise indeksiga toidud, mis sisaldavad väheses koguses kiudaineid ning tõstavad järsult veresuhkru taset, süvendavad akne sümptomeid. Sinna alla kuuluvad töödeldud toidud, ennekõike töödeldud süsivesikud, limonaadid, valge riis, pasta ning saiatooted. Uuringud näitavad, et rasvhapped ning transrasvad suurendavad samuti akne esinemise tõenäosust.

Samuti on leidnud kinnitust akne ja piimatoodete vaheline seos. Eriti tugevalt tuleb see esile vadakuproteiini tarbivate sportlaste puhul, kellel esineb akne enamasti seljal ning rindkerel. Piimatooted mõjutavad organismi hormonaaltasakaalu, tõstes testosterooni taset ning alandades globuliini (suguhormoone siduv valk). Akne korral tuleks piimatoodete kogust toitumises vähendada.

Teadlased soovitavad akne ennetamiseks ning ravimiseks tarbida rohkelt juur- ja puuvilju, täisteratooteid ning piisavas koguses D-vitamiini. Valguallikatena võiks eelistada kana ja kala ning vältima töödeldud lihatooteid ning liigses koguses punast liha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles