Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kui palju peaks päevas sööma puu- ja juurvilju?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Päevas peaks sööma vähemalt 400 grammi puu- ja juurvilju
Päevas peaks sööma vähemalt 400 grammi puu- ja juurvilju Foto: Shutterstock

Puu- ja juurviljad on tervisliku toitumise alus ning mängivad elukvaliteedi säilitamisel ja haiguste ennetamisel olulist rolli. Seetõttu on oluline, et organism saaks iga päev piisavas koguses värskeid puu- ja juurvilju.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on oluline tarbida vähemalt viis portsjonit erinevaid puu- ja juurvilu päevas – üks portsjon on 80 grammi. Päevas peaks tarbima minimaalselt 400 grammi puu- ja juurvilju, et väheneks südamehaiguste, insulti ja vähi risk. Samuti toetab puu- ja juurviljadest saadud kiudainete ja vitamiinide hulk inimese aju, seedimist ja vereloomet.

Viis põhjust, miks süüa iga päev viis portsjonit puu- ja juurvilju:

  • Puu- ja juurviljades on lai valik vitamiine ja mineraale (foolhape, magneesium, C-vitamiin, A-vitamiin, kaalium).
  • Puu- ja juurviljad on hea kiudainete allikas – kiudained toetavad seedimist ja reguleerivad veresuhkru taset.
  • Puu- ja juurviljad ennetavad südamehaigusi, insulti, diabeeti ja mõnda tüüpi vähki.
  • Uuringud on näidanud, et puu- ja juurvilad alandavad vererõhku.
  • Hea nägemine – puu- ja juurviljad aitavad hoida nägemist ja toetavad silmade tervist.

Samuti aitavad puu- ja juurviljad hoida tervislikku kaalunumbrit – nimelt püsib kiudainete rohke toidu najal kõht kauem täis ning nendest saadavate kalorite hulk on samuti väike.

Puu- ja juurviljad on kasulikud ka vaimsele tervisele. Teadlased leidsid, et inimesed, kes söövad rohkem juurvilju, hindavad oma vaimset tervist paremaks kui need, kes söövad juurvilju harva.

Tagasi üles