Puu- ja juurviljad on tervisliku toitumise alus ning mängivad elukvaliteedi säilitamisel ja haiguste ennetamisel olulist rolli. Seetõttu on oluline, et organism saaks iga päev piisavas koguses värskeid puu- ja juurvilju.
Kui palju peaks päevas sööma puu- ja juurvilju?
Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on oluline tarbida vähemalt viis portsjonit erinevaid puu- ja juurvilu päevas – üks portsjon on 80 grammi. Päevas peaks tarbima minimaalselt 400 grammi puu- ja juurvilju, et väheneks südamehaiguste, insulti ja vähi risk. Samuti toetab puu- ja juurviljadest saadud kiudainete ja vitamiinide hulk inimese aju, seedimist ja vereloomet.
Viis põhjust, miks süüa iga päev viis portsjonit puu- ja juurvilju:
- Puu- ja juurviljades on lai valik vitamiine ja mineraale (foolhape, magneesium, C-vitamiin, A-vitamiin, kaalium).
- Puu- ja juurviljad on hea kiudainete allikas – kiudained toetavad seedimist ja reguleerivad veresuhkru taset.
- Puu- ja juurviljad ennetavad südamehaigusi, insulti, diabeeti ja mõnda tüüpi vähki.
- Uuringud on näidanud, et puu- ja juurvilad alandavad vererõhku.
- Hea nägemine – puu- ja juurviljad aitavad hoida nägemist ja toetavad silmade tervist.
Samuti aitavad puu- ja juurviljad hoida tervislikku kaalunumbrit – nimelt püsib kiudainete rohke toidu najal kõht kauem täis ning nendest saadavate kalorite hulk on samuti väike.
Puu- ja juurviljad on kasulikud ka vaimsele tervisele. Teadlased leidsid, et inimesed, kes söövad rohkem juurvilju, hindavad oma vaimset tervist paremaks kui need, kes söövad juurvilju harva.