Toiduaine, mis sisaldab üllatavas koguses vitamiine ja mineraale

Lilian Laanepere
Copy
Maitsepärm sisaldab rohkelt mineraale ja vitamiine.
Maitsepärm sisaldab rohkelt mineraale ja vitamiine. Foto: Shutterstock

Pärm on olnud osa inimese toidulauast tuhandeid aastaid – seda leidub leivas, õlles ja mitmes teises toiduaines. Maitsepärm on pärm helveste kujul ning see sobib maitselisandina pastade või kastmete sisse, eriti hästi sobib see salatitele. Selles sisalduvad toitained ja mineraalid, vitamiinid ja valgud toetavad inimese tervist ja aju funktsioone.

Maitsepärm sisaldab rohkelt B-vitamiine, eriti B12-vitamiini, mis toetab aju tööd, närvisüsteemi talitlust ja punaste vereliblede tootmist. Üks supilusikatäis maitsepärmi sisaldab üle 100 protsendi päevasest B-vitamiinide kogusest (B6, B9 ja B12). See on hea variant taimetoitlastele ja allergikutele, sest maitsepärm ei sisalda laktoosi, gluteeni, suhkrut, soja ega midagi loomset.

Maitsepärmis sisalduvad mineraalid tugevdavad juukseid, küüsi ja hoiavad naha terve. Selles leidub rauda, kaltsiumi, tsinki, kaaliumi ja seleeni ning üks supilusikatäis sisaldab 5 –30 protsenti – sõltuvalt maitsepärmi tüübist – päevasest mineraalikogusest. Mineraalid mõjutavad inimese geene, seedimist, kognitiivseid võimeid ja immuunsüsteemi.

Tegemist on täieliku valguga, mis sisaldab kõiki kaheksat peamist inimesele vajalikku aminohapet. Üks supilusikatäis maitsepärmi sisaldab kaks grammi valku, 50 grammi maitsepärmi sisaldab kaheksa grammi valku.

Maitsepärm sisaldab rohkelt antioksüdante, mis on vajalikud selleks, et organism suudaks toime tulla rakukahjustustega, mida põhjustavad vabad radikaalid ja mürkained. Toidust saadud antioksüdandid toetavad rakuloomet ning seovad endaga vabu radikaale, puhastavad keha raskmetallidest ja mürkainetest. Antioksüdandid võivad seetõttu ennetada südamehaigusi, vähki ja dementsust.

Samuti toetab maitsepärm immuunsüsteemi tööd, sest selles sisalduvad süsivesikud – beeta-glukaan ja alfa-mannaan – vähendavad organismis põletikutaset ning turgutavad immuunrakke. Samuti vähendavad need süsivesikud kolesterooli sisaldust veres kuni kuus protsenti. Neid süsivesikuid leidub lisaks maitsepärmile veel kaeras ja vetikates.

Maitsepärmi tuleb säilitada jahedas ja kuivas kohas ning see säilib kaua. Maitselt meenutab see röstitud pähkleid ning seda kasutatakse tihti Parmesani juustu aseainena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles