Kas ülesöömine on sõltuvushaigus?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ülesöömine sarnaneb sõltuvusele impulsiivsuse ja vähese enesekontrollivõime osas.
Ülesöömine sarnaneb sõltuvusele impulsiivsuse ja vähese enesekontrollivõime osas. Foto: Arturs Budkevics/PantherMedia / Arturs Budkevics

Ülekaalulisus on levinud terviseprobleem, mis tuleb tõenäoliselt kõrge kalorsusega odava toidu kättesaadavusest. Levinud hüpoteesi kohaselt mõjub rasvunud inimestele toit samamoodi nagu sõltlastele alkohol või sigaretid. 

Ülesöömine või kontrollimatu söömine on kõige levinum ülekaalulisusega seonduv tegevus, mis sarnaneb sõltlasele iseloomuliku enesekontrolli puudumisega. Inimesed kipuvadki mõnikord toiduga liialdama just nagu alkoholi ja narkootikumidega, kuid sellega asi veel ei lõpe, leiab Tartu Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia teadur Uku Vainik. Tema teadusartikkel rasvumise ja sõltuvuse vahelistest seostest ilmus eile ajakirjas Nature Human Behaviour, vahendab ERR Novaator. 

Kuigi ka rasvumist seostati sõltuvusega, oli see seos tunduvalt nõrgem. Teadlased avastasid oma üllatuseks, et rasvumine kattub käitumuslikult hoopis meeleolu- ja meeleolumuutustega seotud isiksusehäiretega. 

Uuring näitas, et sõltuvused ja rasvumine sarnanevad impulsiivsuse ja vähese enesekontrollivõime osas. Puudub aga seos elamusjanuga toime tulemisel, mis iseloomustab sõltuvusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles