Mis teeb astmahoo eluohtlikuks?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Erakorralist abi vajad, kui inhalaator sümptomeid ei paranda.
Erakorralist abi vajad, kui inhalaator sümptomeid ei paranda. Foto: Antonio Guillen Fernández/PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Astma on üks levinumaid kroonilisi lastehaigusi, mis tekitab hingamisteede paistetust ja kitsenemist ning muudab hingamise raskemaks. Eelmisel teisipäeval suri astmahoo kätte 13-aastane Broadway lapstäht Laurel Griggs.

Astmahoog on tõsine hingamisteede paistetus ja põletik. Hingamisteede lihased tõmbuvad kokku ja tekib liigne lima. Kuigi kerget astmahoogu saab kodus ravida, võivad tõsised juhtumid vajada kiirabi ja ilma õigeaegse ravita olla isegi eluohtlikud, vahendab USA Today

Astmahoo sümptomite hulgas on tõsine õhupuudus, pitsitus rinnus, köhimine või vilistav hingamine. Isegi kui astmahoogu ei ole kunagi varem esinenud, ei tähenda see, et seda ei võiks tulevikus tulla.

Millal muutub astmahoog tõsiseks?

Vältimatut arstiabi vajad, kui:

  • tekib tõsine õhupuudus või vilistav hingamine, eriti öösel või varahommikul;
  • suudad rääkida ainult lühilausetes;
  • pead rinnalihaseid tõsiselt koormama, et hingata;
  • inhalaator ei paranda sümptomeid;
  • nahk muutub sinakaks.

Olenevalt inimesest võib sümptomite ägenemine olla kiire. Samuti võivad haigustunnused inimeseti erineda. Kui sümptomid ei parane arsti soovitatud raviga, tuleb astmaatikul otsida erakorralist arstiabi.

Astma võib muutuda eluohtlikuks, kui inimene ei saa teatud ajaperioodi jooksul hingata. Astma sümptomeid võib süvendada suits, allergeenid, nagu loomade kõõm või tugevad lõhnad. Mõnikord võib astmat halvendada ka hallitus ja halb õhukvaliteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles