Üheks levinud mureks, mis jõulumenüü tarbimisega kaasas käib, on kõrvetised. «Kuigi ebameeldiv põletav tunne paikneb kõrvetiste puhul südame lähedal, rinnaku taga, ei ole kõrvetiste teke südamega seotud,» sõnab Saadi. Ta märgib, et kõrvetised tekivad söögitorus, mis ühendab suud ja magu. «Maos olev happeline vedelik ehk maomahl ärritab söögitoru alumise ja keskmise osa limaskesta, mille tulemuseks on põletav või ebameeldiv tunne rinnus, rinnaku taga, ülakõhus, kaelas või kurgus.»
Kõrvetiste sümptomid võivad tekkida siis, kui mao ja söögitoru vaheline klapp ei tööta korralikult. Tavaliselt hoiab see klapp maomahla just seal, kus see peaks olema – maos. «Kui neelad toitu alla, avaneb see korraks ja peaks siis kohe sulguma. Kõrvetiste puhul avaneb see klapp liiga tihti ilma põhjuseta või ei sulgu piisavalt hästi – siis satubki maomahl söögitorru ja põhjustabki rinnus põletustunnet,» selgitab perearst.
«Üks levinumaid põhjuseid, miks sulgur korralikult ei sulge, on rõhu tõus teie kõhus, mis võib olla tingitud kas ühekordsest või pidevast ülesöömisest või rasvumisest, mille tõttu suurenenud rõhk kõhuõõnes surub ja pigistab mao selliselt kokku, et maomahla üles viskab. Seda võib soodustada kõhukinnisus või ka rasedus, sest raseduse ajal veres ringlev hormoon progesteroon soodustab klapi lõtvust,» lisab ta.
Teatud toiduained võivad lõdvestada mao ja söögitoru vahelist klappi ja suurendada maomahla tootmist. Nendeks on näiteks tomatid, tsitruselised, sibul ja küüslauk, šokolaad, kohv, alkohol ning piparmünt. «Ka jõulude ajal levinud rasvane ja vürtsikas toit võib kõrvetiste teket soodustada. Lisaks soodustavad kõrvetiste teket ka mõned ravimid, stress, unepuudus ning suitsetamine.»