See populaarne valgupulber võib põhjustada meestel juuste väljalangemist

PM Tervis
Copy
Valgupulbrid võivad mõjuda halvasti juustele.
Valgupulbrid võivad mõjuda halvasti juustele. Foto: Shutterstock

Paljud spordiga tegelevad mehed tarbivad regulaarselt valgupulbreid, mis aitavad lihastel taastuda ning areneda, kuid teadlased hoiatavad, et see võib organismile halvasti mõjuda.

Uuringutest on selgunud, et valgupulbrite, kapslite ja batoonide müük on viimaste aastate jooksul hüppeliselt suurenenud. See on võimaldanud teadlastel uurida, kuidas mõjutab regulaarne toidulisandite tarbimine tervist.

Kõige populaarsem valgupulber on vadakuvalk, mida saadaks lehmapiima töötlemisel. Pikaajaline vadakuvalgu tarvitamine mõjutab meeste hormonaaltasakaalu, mis mõjutab meeste sugutungi, meeleolu, energiataset ja juuksekasvu. Kui organismis on testosterooni liiga palju, võivad juuksed ka noortel meestel välja langeda.

Teadlased leidsid, et pärast valgupulbrist loobumist hakkasid meestel juuksed tagasi kasvama. Tegelikult võib olla tegemist väga levinud probleemiga, sest teadlaste sõnul tarbivad paljud trennihuvilised oluliselt rohkem valgupulbrit kui uuringus osalenud mehed. Samuti panevad teadlased meestele südamele, et ebanormaalne testosterooni sisaldus võib suurendada depressiooni riski ja vähendada energiataset, söögiisu ning sugutungi.

Toitumisteadlased soovitavad päevane kogus valku saada siiski toidust – kalkuniliha, kinoa ja tofu sisaldavad rohkelt juuste kasvu soodustavaid mineraale nagu tsink, kaltsium, mangaan, raud ja vask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles