Loe, kuidas mõjutab õpitulemusi Beethoveni ja Chopini muusika kuulamine

PM Tervis
Copy
Muusika mõjutab mälu.
Muusika mõjutab mälu. Foto: Shutterstock

Teadlased tegid kindlaks, et klassikaline muusika mõjutab inimeste mälu ja õppimisvõimet, vahendab Neuroscience News. Õppimise vältel Beethoveni ja Chopini muusikat kuulanud üliõpilased said paremad testitulemused kui need, kes muusikat ei kuulanud.

Uuring avaldati väljaandes Neurbiology of Learning and Memory ning teadlaste sõnul on õppimise vältel klassikalise muusika kuulamine ja hiljem magamise ajal sama muusika kuulamine tõhus viis kinnistada õpitud materjali. Muusikat kuulanud tudengid said järgmisel päeval testides 18 protsenti paremad tulemused kui teised.

Uuringus osales 50 tudengit vanuses 18–33 ning neil paluti õppida veebiloengu põhjal järgmisel päeval ees ootavaks testiks. Loengu ajal kuulasid osa õpilastest Beethoveni «Kuupaiste sonaati», Vivaldi «Kevadet» ja Chopini nokturne. 

Osalejatele ei öeldud, et muusika nende mälu mõjutada võib ning õppematerjalid valiti mikroökonoomika kursuselt, mille tudengid oleksid niikuinii pidanud läbima. Und mõõdeti elektroentsefalograafia (EEG) abil ning sügava une ajal lasti pooltele tudengitele 15 minuti vältel sama muusikat.

Tulemustest selgus, et klassikalist muusikat kuulanud tudengid said testiga paremini hakkama ning teadlased soovivad uuringu tulemusi tulevikus ka klassiruumis katsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles