Infarktiriski saab geneetilise eelsoodumuse korral vähendada

PM Tervis
Copy
Kuidas hoida terved süda ja veresoonkond?
Kuidas hoida terved süda ja veresoonkond? Foto: Shutterstock

USA ja Hiina uurijate koostöös analüüsiti Ühendkuningriigi biopanga andmetel 385 297 isiku haigestumise riski südame-veresoonkonna haigustesse sõltuvalt nende une iseloomust ja geneetiliselt määratletud kardiovaskulaarsest riskist.

Tervislikule unele iseloomulikeks teguriteks loeti varajast une kronotüüpi ehk varajast magamaheitmist ja ärkamist, une pikkust 7–8 tundi ööpäevas, harva esinevaid insomniaepisoode, harva uneaegset norskamist, harva päevast unisust, kirjutab ajakiri Eesti Arst. Geneetiliselt määratletud südame-veresoonkonna haiguste riskiteguritena hinnati vaatlusalustel 10 erineva nukleotiidi polüformismi olemasolu, mida seostatakse kardiovaskulaarse riskiga. Vaatlusaluseid jälgiti keskmiselt 8,3 aasta vältel koronaarhaiguse, mille alla kuulub ka infarkt, ja/või insuldi kujunemise suhtes.

Tulemuste analüüsil ilmnes, et isikutel, kes hindasid, et neil on olemas kõik tervisliku une komponendid, oli 35 protsendi võrra väiksem risk haigestuda koronaarhaigusse ja/või insulti kui isikutel, kel oli nende hinnangul vaid üks tervisliku une komponent. Tervisliku une südame-veresoonkonna haiguste riski vähendav mõju ilmnes sõltumatult esinevatest geneetilistest kardiovaskulaarsetest riskiteguritest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles