Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas ka sina armastad toitu, mis on juba kaheksa sajandit meie toidulaual?

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kas sina tead, missugune köögivili on olnud eestlaste toidulaual juba tervelt kaheksa sajandit? See tagasihoidlik köögivili on soodne, vähenõudlike kasvutingimustega, säilib sinu külmikus kaua ning on laialdase kasutusviisiga. Jutt käib loomulikult kõigile tuttavast peakapsast.  

Kapsas on pungil tervistavatest vitamiinidest nagu C-, K- ning B-rühma vitamiinid. Sealt saame ka mineraalaineid nagu kaltsium ja raud. Kapsa hapendamisel kasvab tema väärtus meie tervisele, sest hapukapsas pakatab mikrobioomi kasulikest sõpradest – piimhappebakteritest. Hea on kõrva taha panna, et punane peakapsas sisaldab kaks korda rohkem C-vitamiini ja neli korda rohkem karotenoide kui valge peakapsas. 

Taime Teisipäev soovitab energiat ammutada sellest rõõmsast ja värvilisest kapsasalatist. Krõmpsuv punane kapsas ja mahlased õunaviilud annavad immuunsust turgutava doosi C-vitamiini ning pähklites sisalduvad oomega-3 rasvhapped on äärmiselt kasulikud aju ja südame tööle.

Kapsa-õunasalat kreeka pähklitega

Artikli foto
Foto: Matle Haavistu/Taimne Teisipäev

Koostisosad:

  • pool keskmise suurusega punast kapsast
  • 1  õun
  • paar peotäit kreeka pähkleid
  • 2 spl õli
  • 1 spl õunaäädikat
  • soola ja/või pipart vastavalt maitsele

Valmistamine

Eemalda kapsalt välimised lehed. Lõika kapsas ja õun õhukesteks viiludeks. Mudi kapsaviile käte vahel, et nad muutuksid pehmemaks. Aseta viilutatud kapsas ja õun suuremasse kaussi, lisa 2/3 kergelt hakitud kreeka pähklite kogusest. Väiksemas kausis sega kastme koostisosad, vala kaste salatile ja sega korralikult. Vajadusel lisa veel soola ja pipart. Kaunista salat ülejäänud tervete kreeka pähklitega. Naudi!

Tagasi üles