Euroopas levib istuv eluviis ning kurja juureks võivad olla tehnikavidinad

PM Tervis
Copy
Teadlased arvavad, et füüsiline inaktiivsus on seotud suurema tehnoloogiaseadmete taga veedetud ajaga nii tööl kui ka vabal ajal.
Teadlased arvavad, et füüsiline inaktiivsus on seotud suurema tehnoloogiaseadmete taga veedetud ajaga nii tööl kui ka vabal ajal. Foto: LIIS TREIMANN /PM/SCANPIX BALTICS

Enam kui 4,5 tundi päevas istuvate eurooplaste arv kasvas vahemikus 2002 kuni 2017 kaheksa protsenti, kirjutatakse teadusajakirjas BMC Public Health.

Hispaanias asuva Kuningas Juan Carlose ülikooli teadlased kasutasid 96 004 Euroopa Liidus elava inimese küsitlusandmeid istuva eluviisi uurimiseks. Leiti, et 2002. aastal oli enam kui 4,5 tundi istuvate täiskasvanute osakaal 49,3 protsenti. 2017. aastal oli nende osakaal aga 54,3 protsenti. 2002–2017 kasvas palju istuvate täiskasvanute osakaal Hispaanias 3,9 protsenti, Saksamaal 7,4 protsenti, Prantsusmaal 17,8 protsenti ja Suurbritannias 22,5 protsenti.

«Enam kui 4,5 tundi päevas istumine on seotud haigustega, nagu südamehaigus. Meie uuringud viitavad, et istuv eluviis on üle Euroopa kasvanud ning sellel võib kõigis Euroopa riikides olla oluline mõju tervisele,» ütles üks töö autoritest, Xián Mayo Mauriz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles