Uuring: ateistide uni on parem kui usklikel

PM Tervis
Copy
Öösel kauem kui seitse tundi magavad inimesed usuvad suurema tõenäosusega, et pääsevad taevasse.
Öösel kauem kui seitse tundi magavad inimesed usuvad suurema tõenäosusega, et pääsevad taevasse. Foto: Shutterstock

Uues uuringus magamise, usulise kuuluvuse ja taevase paradiisi tajumise kohta leiti, et ateistid ja agnostikud magavad oluliselt suurema tõenäosusega paremini kui katoliiklased ja baptistid.

Esialgsed tulemused näitavad, et 73 protsenti ateistidest ja agnostikutest väitsid, et magavad öösel seitse või enam tundi, mis on ka Ameerika unemeditsiini akadeemia soovituslik tundide arv. Seevastu 63 protsenti katoliiklastest ja ainult 55 protsenti baptistidest märkisid, et magavad vähemalt seitse tundi ööpäevas. Ateistid ja agnostikud raporteerisid vähem probleeme uinumisega.

«Kirikus arutatakse üha rohkem vaimse tervise teemadel nagu peakski, kuid unetervist ei arutata,» ütles juhtivautor Kyla Fergason, Baylori ülikooli tudeng Texases. «Teame samas, et vähene uni mõjutab mitmeid inimvõimeid, mida peetakse kiriku põhiväärtusteks: sotsiaalse kogukonna positiivseks liikmeks olemine, armastuse ja kaastundlikkuse väljendamine viha või hukkamõistu asemel ning terviklikkus moraalses arutlusvõimes ja käitumises. Kas pikem uni võiks aidata inimestel oma usus kasvada või paremateks kristlasteks saada? Me ei tea veel slllele küsimusele vastust, kuid teame, et vaimne, füüsiline ja kognitiivne tervis on üldpopulatsioonis seotud unetervisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles