Uuring: Eesti lapsed ei saa toidust piisavalt vitamiine ega mineraalaineid

PM Tervis
Copy
Illustreerival pildil lapsed lasteaias lõunasööki söömas
Illustreerival pildil lapsed lasteaias lõunasööki söömas Foto: Andres Haabu / Postimees

Tartu Ülikoolis tehtud uuring näitab, et 2–9-aastased Eesti lapsed ei saa toidust kõiki vajalikke mikrotoitaineid päevases soovituslikus koguses. 

«Mikrotoitainete defitsiit tuvastatakse sageli alles hilises staadiumis ning pikas perspektiivis võib see põhjustada mitmeid püsivaid tervisekahjustusi,» räägib temaatilise magistritöö autor Sille Pihlak. Kuna tasakaalustamata toitumine mõjutab enim lapsi, on mikrotoitainete saadavus just lastel eriti oluline.

Uuringust ilmnes, et ülemäärane kehakaal kimbutas enim 6–9-aastaseid, sealjuures poisse rohkem kui tüdrukuid. Ülekaalulisi ja rasvunud lapsi oli 6–9-aastaste seas 4,5 korda rohkem kui 2–5-aastaste seas, vastavalt 31,6% ja 7%. Alakaalulisi lapsi oli uuringuvalimis 1,9%, normaalkaalulisi 81,7%, ülekaalulisi 10,7% ja rasvunuid 5,8%. 

Uuring näitas, et vaid ligi 2 protsenti lastest sai toidust piisavalt D-vitamiini.

Sille Pihlak 

Analüüsist selgus D-vitamiini saadavuse probleem. Vaid ligi 2% lastest said seda toidust piisavalt. Pooled lapsed said soovituslikust tarbimiskogusest vähem B1-, B2- ja E-vitamiini ning rauda. Sage oli ka kaltsiumi, tsingi ja joodi soovituslikust väiksem saadavus toidust.

Uuring näitas, et ülekaalulistel lastel on mikrotoitainete puudus organismis pigem väiksem kui normaalkaalulistel. «Ülekaalulised või rasvunud lapsed võivad saada normaalkaalulistest lastest rohkem mikrotoitaineid seetõttu, et toidukogused on erinevad,» ütles Pihlak. Ta lisas, et kuigi ülekaalulised lapsed saavad toidust mikrotoitaineid mõnevõrra rohkem, võib neil ikkagi esineda nende puudus mikrotoitainete imendumisprobleemide tõttu.

Töö põhineb Eesti rahvastiku toitumise 2013.–2015. aasta uuringul. Toiduga saadavate mikrotoitainete arvutamiseks kasutati uuringus toidupäevikuid ja Eesti toidukoostise andmebaasi. Valimisse kuulus 911 last, kelle vanus oli 2–9 eluaastat.

Sille Pihlak tutvustas magistritööd „Mikrotoitainete saadavus ja selle seosed ülekaaluga 29-aastastel Eesti lastel“ arstiteaduskonna aastapäeva teaduskonverentsil. Ettekandeid saab järelvaadata veebilehel worksup.com (event ID: teaduskonverents2020).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles