:format(webp)/nginx/o/2020/11/04/13456353t1h92f9.jpg)
Teadlased leidsid nipi, millega eemaldada söögi valmistamisel riisist ohtlikud ühendid, samas säilitades teravilja toiteväärtust.
Riisitaime imendub anorgaanilist arseenikut umbes kümme korda rohkem kui teistesse teraviljadesse, vahendab Novaator.
Ajakirjas Science of The Total Environment avaldatud värskes uuringus võrdlesid Sheffieldi ülikooli teadlased erinevaid riisi valmistusviise ning leidsid kupatamise olevat parima mooduse, et vähendada arseenisisaldust ja säilitada toiteväärtust.
Uurimisrühma sõnul kaob pruunist riisist 54 protsenti ja valgest riisist 73 protsenti anorgaanilisi ühendeid, kui riisi valmistada järgmisel moel:
- lase vesi keema (1 klaasi riisi kohta 4 klaasi vett);
- lisa keevasse vette riis ja keeda 5 minutit;
- vala vesi riisi pealt ära ja kalla uus vesi asemele (1 klaasi riisi kohta 2 klaasi vett);
- kata pott kaanega ja lase riisil podiseda, kuni vesi on imendunud.