Professor: ilmade külmenedes kuivemaks muutuv õhk teeb meid viirustele vastuvõtlikumaks

PM Tervis
Copy
Limaskestade ja naha kuivamise vältimiseks on soovitatav kasutada kuiva õhuga siseruumides õhuniisutit.
Limaskestade ja naha kuivamise vältimiseks on soovitatav kasutada kuiva õhuga siseruumides õhuniisutit. Foto: Shutterstock

Külmade ilmade tõttu kuivaks muutuv siseõhk muudab limaskestad kergemini ärrituvaks, mistõttu on inimesed viirustele rohkem vastuvõtlikud.

«Kui need külmad pakased tulevad, -10 ja -15 kraadi, siis välisõhk on hästi kuiv ja selle tõttu ka siseõhk kuivab,» rääkis Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski «Terevisioonis». 

Tundlikkus viirusele suureneb siis, kui limaskestad on kuivanud ja ärritunud. Kuiv õhk hakkab inimest häirima, kui suhteline õhuniiskus langeb alla 20 protsendi – seetõttu on soovitatav tundlikel või allergilistel inimestel panna tuppa portatiivne õhuniisuti. Kurnitski lisas, et kui viirusosakesed on ruumis, siis neid kannab ruumist välja vaid hea ventilatsioon – mida rohkem on ventilatsiooni, seda puhtam on õhk ja seda väiksem on nakkatumise risk.

Kui kodustes tingimustes on võimalik tubade õhutamiseks avada aknaid, siis üldventilatsiooniga kontoriruumides soovitab terviseamet regulaarselt desinfitseerimisvahendiga pindu puhastada ning hoida ruumide õhuniiskus vähemalt 40 protsendi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles