UURING ⟩ Kas stevia polegi nii kasulik, nagu seni arvanud oleme?

Getter Adeele Tamm
Copy
09.04.2013, Berlin, Berlin, Germany - Stevia und Zuckerwuerfel. 0MK130409D033CAROE.JPG GT [MODEL RELEASE: NOT APPLICABLE, PROPERTY RELEASE: NO (c) caro photo agency / Marius Schwarz]
09.04.2013, Berlin, Berlin, Germany - Stevia und Zuckerwuerfel. 0MK130409D033CAROE.JPG GT [MODEL RELEASE: NOT APPLICABLE, PROPERTY RELEASE: NO (c) caro photo agency / Marius Schwarz] Foto: Caro / Marius Schwarz/Caro / Marius Schwarz

Stevia on teada-tuntud looduslik suhkruasendaja. See on madala kalorsusega magustaja. Seniste uuringute kohaselt on teadlased olnud seisukohal, et tegemist on kahjutu ainega. «Uuest teadustööst selgub aga, et stevia võib olla ohtlik soolestiku tervisele, » teatab Medical News Today.

Enamasti peavad inimesed oluliseks kehakaalu ja südame tervise jälgimist, kuid tihtilugu jäetakse soolestik tähelepanuta. Seedeelundkond on koduks erinevat tüüpi bakteritele. Mõned neist bakteritest aitavad keha tervena hoida. Seega on soolestiku tervena hoidmine väga oluline.

Mis on stevia?

Seda kasutatakse suhkruasendajana laialdaselt üle maailma. Stevia on ligi 300 korda magusam kui tavaline suhkur. Lisaks ei tõsta selle tarbimine veresuhkrut, sest stevia glükeemiline indeks on väiksem kui üks.  

Millised on uute uuringute tulemused?

Iisraeli ülikooli teadlased tegid kindlaks, et stevial võib olla halb mõju inimese soolestikule. Uurimise alla võeti kaks stevia vormi: äriks kasutatav ürt ja puhastatud stevia ekstrakt. Vaatluse käigus selgitati välja, et stevial oli bakterite koostööle pärssiv toime, kuid sellele vaatamata ei selgunud, et suhkruasendaja baktereid tapaks. Katse juhtivteaduri hinnangul tõestab uuring, et enne, kui toiduainetööstused võtavad suhkru asemel kasutusele stevia, peaks eelnevalt tegema veelgi põhjalikumad uuringud. 

Allikas: Medical News Today

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles