Kuidas põletada kiirelt rasva?

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Normaalkaalu saavutamise ja säilitamise üks olulisemaid tegureid on regulaarne füüsiline aktiivsus. Kaalukaotusega seostatakse sageli kardiotreeninguid, kuid teadlaste sõnul on raskustega treenimine üks parimaid viise rasvaprotsendi vähendamiseks, vahendab Healthline.

Mida suurem on lihasmass, seda rohkem kulutab inimene päeva jooksul ning treeningu vältel kaloreid. Lihasmass on oluline osa inimese füüsilise aktiivsuse, energiataseme ning võimekuse säilitamisest. Pärast 30ndat eluaastat hakkab keha hormonaaltalitlus muutuma, nii et iga järgneva kümne aastaga võib inimene kaotada 8–10 protsenti lihasmassist. 2014. aasta uuringust selgus, et vaid 12 nädalat kaks korda raskustega nädalas treenimist suurendas selgroo luutihedust 2,9 protsenti

Mida vähem treenib inimene lihaseid, seda suurem töö tuleb ära teha liigestel ja kõõlustel ning see suurendab vigastuste ja liigesepõletike riski. Raskustega treenimine võimaldab inimestel tavaelus füüsiliste ülesannetega paremini hakkama saada. Samuti on leitud, et raskustega treenimine parandab luutihedust. 2014. aasta uuringust selgus, et vaid 12 nädalat raskustega treenimist suurendas selgroo luutihedust 2,9 protsenti

Raskustega treenimine on tõhus viis rasva põletamiseks. Lihaskoe arendamine kulutab palju kaloreid ning mida suurem on lihasmassi protsent, seda kiirem on seedimine. Kiire seedimine aitab vältida rasvkoe talletumist. Harvardi teadlased leidsid 2014. aasta uuringust, et raskustega treenimine oli parim viis kõhurasva ja südamele ohtliku siseorganite vahel paikneva rasva vähendamiseks.

Selleks, et kaotada treenides rasva ning suurendada samal ajal lihasmassi, tuleb järgida neid nõuandeid:

  • Tee regulaarselt harjutusi, mis kasutavad mitut erinevat lihasgruppi korraga. Mitme lihasgrupi kaasamine parandab ainevahetust ning stimuleerib hormonaaltalitlust nii, et organism keskendub lihasmassi kasvatamisele, kasutades selleks energiat rasvkoest. Selleks sobivad harjutused nagu jõutõmbed, lõuatõmbed ja kükid. 

  • Treeningkava tuleb iga paari kuu tagant veidi muuta, et tagada keha mitmekülgne areng. Lihased harjuvad harjutustega ajapikku ära ning seetõttu on oluline tutvustada kehale iga natukese aja tagant uusi harjutusi. Põhiharjutused nagu kükid, rinnalt surumine ja jõutõmbed peaksid jääma alles, kuid ka neid on võimalik teha mitmel erineval viisil. 

  • Selleks, et arendada ülakeha võimekust ning lihaseid, tuleb treenida samaväärselt ka alakeha. Alakeha lihased moodustavad umbes 70 protsenti inimese lihasmassist ning tugev alakeha võimaldab paremini treenida ka ülakeha. Mida tugevamad on jalad, seda parem on inimese tasakaal, mis aitab ennetada võimalikke vigastusi, mis võivad tekkida ülakeha treenimisel. 

  • Lihasmassi suurendamine kulutab suures koguses kaloreid, mis tähendab, et oluline on tarbida õiges koguses nii valku kui süsivesikuid. Oluline on jälgida seda, et tarbitud süsivesikud ei oleks töödeldud ning et valguallikad oleksid mitmekesised. Selleks sobivad näiteks kala, kaunviljad, kana ja sojatooted. 

  • Kehale tuleb pakkuda mitmekülgseid väljakutseid, mis tähendab, et lisaks raskustega treenimisele tuleb teha ka kardiotrenni. Teadlaste hinnangul vajab inimkeha iga päev vähemalt 30 minutit mõõduka koormusega treeningut. Seega on oluline jõuda nädala jooksul teha nii vastupidavustrenni kui jõutrenni.

Copy
Tagasi üles