Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

FÜSIOTERAPEUT ANNAB NÕU Mida märgata lapse kehalise arengu puhul ja kuidas seda toetada?

Copy
Lapsed kelgutavad. Foto on illustreeriv.
Lapsed kelgutavad. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

«Muretsemine lapse liikumise, arengu ja heaolu eest on loomulik osa lapsevanemaks olemises. Samas ei pea oma muredele üksi vastuseid otsima — selleks, et lapse arengul silma peal hoida, tasub jälgida liikumise etappe erinevate kättesaadavate käsiraamatute abil,» soovitab Qvalitas arstikeskuse laste füsioterapeut Cristina Lõokene.

«Mõningad erinevused laste motoorses arengus on harilikud, kuid kui on kahtlus arengu tõsisemas hilistumises, tasub nõu küsida spetsialistilt,» ütleb füsioterapeut.

Lõokese sõnul pöördutakse kõige sagedamini tema poole, kui beebi ei pööra, rooma, istu või väikelaps ei kõnni teatud ajaks. Lisaks ka juhtudel, kui on märgatud lamedaid tallavõlve või kõndi sissepoole pööratud jalgadega. «Võimalikud märgid probleemide ilmnemisest on väikelaste puhul ka tihe kukkumine ja komistamine. Suuremate laste puhul siis, kui ilmneb erinevus õlgade kõrguses või kui ette kummardamisel on üks kehapool kõrgemal kui teine,» kirjeldab füsioterapeut.

Sellistel juhtudel kogutakse kõigepealt lapsevanematelt infot ja hinnatakse lapse võimekust motoorses liikumises ja vastavalt tulemustele määratakse vajalikud meetodid. Need võivad olla näiteks terapeutilised harjutused, massaaž, vesiteraapia või siis abivahendid nagu näiteks tallatoed. Kui tegemist on keerukamate probleemidega, tehakse koostööd ka teiste spetsialistidega. 

«Last aktiivsena hoides saab tervislikku arengut ka iseseisvalt toetada ja võimalikke probleeme ennetada. Liikumine on lapse motoorse arengu ja luu-lihaskonna puhul kõige aluseks ning seetõttu tuleks lapsega kindlasti igapäevaselt kaks tundi õues viibida ja julgustama ka last ise olema füüsiliselt aktiivne läbi õuemängude ja jooksmise. Lisaks tuleb kasuks ka ujumisega tutvuse tegemine juba beebieas ja sellega jätkamine läbi kogu lapseea,» selgitab Lõokene.

Tagasi üles