UURING ⟩ Covid-19 põhjustab laialdaselt uneprobleeme

PM Tervis
Copy
Padjad-tekid ja magamine
Padjad-tekid ja magamine Foto: MADIS LUIK/SAKALA

Uues uuringus selgus, et koroonakriis mõjutab und. 70 protsenti inimestest on pärast pandeemia algust teatanud ühest või mitmest uuest uneprobleemist. Uni on aga füüsilise ja vaimse tervise tagala.

Royal Philipsi poolt läbi viidud uuringu käigus küsitleti 13 000 täiskasvanut 13 riigis üle maailma, et uurida unega seotud hoiakuid, tajusid ja käitumist.

«Üle kogu maailma tunnevad inimesed, et nad ei maga piisavalt, ja paljude jaoks on pandeemia mõjutanud nende und negatiivselt,» ütles uuringuga seotud dr Teofilo Lee-Chiong, une ja hingamisteede spetsialist Weforumis.

37 protsenti küsitletutest ütles, et pandeemia tõttu ei saa nad hästi magada.

55 protsenti täiskasvanutest oli oma unega rahul, aga nädala jooksul ei saa keskmine täiskasvanu soovitatud hulgal und.

Naised teatasid enam, et pandeemia on negatiivselt mõjutanud nende unerežiimi, und ja teatasid rohkem uutest uneprobleemidest.

Suurbritannia riikliku tervishoiuteenistuse andmetel võib unepuudus muuta vastuvõtlikumaks mitmetele haigusseisunditele, sealhulgas rasvumine, kõrge vererõhk ja diabeet. See võib häirida ka immuunsüsteemi, muutes haiguste suhtes haavatavamaks.

Uuringud viitavad ka sellele, et uni mõjutab oluliselt mälu ja õppimist. Mõned uuringud näitavad, et halb uni võib mängida olulist rolli unustamisel.

Samuti on seos une ja vaimse tervise vahel – uneprobleemid mõjutavad tõenäolisemalt psühhiaatriliste häiretega inimesi. Uuringud viitavad ka sellele, et hea uni võib aidata tugevdada vaimset ja emotsionaalset vastupidavust.

Kuid strateegiad nagu meditatsioon, lugemine ja rahustav muusika magamiseks on eelmise aasta uuringuga võrreldes tuld võtnud.

Aruanne näitas ka, et pandeemia ajal on hakatud tervishoiuküsimustega tegelemiseks kasutama rohkem tehnoloogiat. Ligikaudu kolmandik küsitletutest ütles, et nad on tervisespetsialistiga kohtunud telesilla vahendusel. Ekspertidega kohtumisi ei kasutata aga veel uneprobleemide lahendamiseks.

Eraldi tehtud McKinsey uuringust selgus ka, et virtuaalsed tervishoiusüsteemi külastused kasvasid pandeemia ajal Saksamaal kümme korda, USA-s 25 korda ja Prantsusmaal 50 korda.

Kuidas püsida terve? Vaata Postimehe terviseportaalist: tervis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles