Neli nippi, kuidas saada hommikusöögist energiat kogu päevaks

PM Tervis
Copy
Rauarikka alguse päevale annab puder marjadega. Kuna kohv halvendab raua imendumist, soovitatakse pärastlõunase ergastuse ja rauarikka toidukorra vahele jätta paar tundi.
Rauarikka alguse päevale annab puder marjadega. Kuna kohv halvendab raua imendumist, soovitatakse pärastlõunase ergastuse ja rauarikka toidukorra vahele jätta paar tundi. Foto: Shutterstock

Aju ja teised organid vajavad ärgates toitu ja vedelikku, et päeva jooksul normaalselt toimida. Seepärast on oluline süüa igal hommikul hommikusööki ning jälgida, et see oleks toitaineterohke.

Hea hommikusöök võiks sisaldada valku, töötlemata süsivesikuid ning puu- ja juurvilju. Selleks sobib hästi omlett – sobib ka kikerhernejahust munavaba omlett – või puder, millele on lisatud pähkleid, seemneid ja marju.

  1. Eelistada tuleks täisteratooteid ja puuvilju, milles leiduvad kiudained aitavad hoida veresuhkru sisalduse stabiilsena. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud, nagu saiad, sepikud, hommikuhelbed ja pannkoogid, põhjustavad veresuhkru järsku kõikumist, mis mõjutab inimese energiataset ja meeleolu.  
  2. Hea hommikusöök võiks sisaldada valku ning selleks sobivad hästi pähklid, seemned või hummus. Kõige suurema valgusisaldusega teraviljad on hirss, maisimanna, kinoa, kaer ja tatar. Vältida tuleks töödeldud liha, nagu sink, vorst, viinerid ja peekon, sest need toidud suurendavad pärasoolevähi, südamehaiguste ja diabeedi riski.
  3. Hommikusööki tasuks süüa kodus, sest nii on lihtsam langetada tervislikke valikuid ning katsetada erinevaid hommikusöögi variante. Kohvikutes pakutavad hommikusöögid sisaldavad sageli liigselt töödeldud süsiveiskuid, rohkelt soola ja lisatud suhkruid.
  4. Kiirematel hommikutel võib teha hommikusöögi vahelejätmise asemel lihtsa smuuti. Toitev smuuti võiks sisaldada mitut puuvilja või marju, mahe maapähklivõid, spinatit, seemneid ja soovi korral veidi kaerahelbeid.

Kuidas püsida terve? Vaata Postimehe terviseportaalist: tervis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles