Mida teha, kui jooksjat kimbutab kevadine allergia?

PM Tervis
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nii mitmelgi pool hakkavad kevadilmad endast märku andma ning see meelitab tervisesportlased terviseradadele jooksma. Kuid mida teha siis, kui jooksjat kimbutab kevadisest allergiast tingitud kinnine nina või silmade sügelemine?

Allergia sarnaneb külmetushaigustega – väsimus, häiritud keskendumisvõime ja hingamine. Enamik eksperte ei soovita külmetushaigust põdedes jooksurajale suunduda. Kuid kas siis allergiaga on jooksmine lubatud?

Running Magazine avaldas mõned soovitused, millega peaksid arvestama, kui soovid kevadise allergiaga jooksma suunduda. See, kas allergiaga tasub jooksma minna, sõltub eelkõige sümptomitest ning nende intensiivsusest. Paljude inimeste jaoks võib füüsiline aktiivsus põhjustada allergiate ägenemist. Selle taga seisab põhjus, et joostes toimub hingamine kiiremini ja tugevamalt.

Hooajalised allergiad võivad suurendada füüsilise koormuse kasvades astma riski, isegi kui muidu tervisesporti harrastades hingamisprobleeme ei esine. Kui allergia põhjustab astmahooge, siis nende ajal on targem kodus püsida. Muul ajal võib kasutusele võtta mõned ettevaatusabinõud.

Käsimüügis olevad allergiaravimid aitavad hästi, kui neid regulaarselt kasutada. Sobivama allergiaravimi leidmiseks tuleks konsulteerida perearstiga. Kui käsimüügiravimid ei aita, tuleks pöörduda allergoloogi vastuvõtule.

Kui olete võistlussportlane, siis tuleb tähele panna, et mõned levinumad ravimid, nagu näiteks Sudafed, sisaldavad koostisosa nimega pseudoefedriin. See on võistlusspordis keelatud aine.

Kui teil on allergiline astma, siis tuleks kasutada inhalaatorit kindlasti umbes 15 minutit enne jooksma asumist. Jooksmist tuleks alustada rahulikult ja pigem aeglaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles