Teadlased selgitasid välja, mis vähendab vanemas eas terviseriske

PM Tervis
Copy
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ameerikas viidi läbi 2379 osalejaga uuring, milles kinnitati, et regulaarne füüsiline aktiivsus ja tervislikud söömisharjumused võivad olla keskealiste täiskasvanute jaoks hilisemas elus optimaalse tervisliku seisundi saavutamise võti, kirjutab Medical Xpress.

Metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomi korral kerkivad esile probleemid, nagu ülekaalulisus, kõrgvererõhktõbi, vererasvade ainevahetuse häire ning kõrgenenud veresuhkur. Alalhoidvateks teguriteks saab lisada alkoholi liigtarvitamise või suitsetamise. Metaboolse- ehk ainevahetussündroomi olemasolu võib aga suurendada südamehaiguste, insuldi ja II tüübi diabeedi tekkimise riski.

«Mida varem inimesed oma elustiili tervislikumaks muudavad, seda tõenäolisemalt esineb neil hilisemas elus vähem südame-veresoonkonnaga seotud haiguseid,» sõnab uuringu läbiviija, Bostoni Ülikooli meditsiini ja biostatistika dotsent Vanessa Xanthakis.

Ameerikas tehtud uuringus osales 2379 inimest, kellele jagati soovitusi nii füüsilise aktiivsuse kui toitumisharjumuste parandamise osas. Näiteks kehalise aktiivsuse juhised soovitavad nädala jooksul teha täiskasvanutel vähemalt 150 minutit mõõdukat või 75 minutit jõulist füüsilist tegevust, näiteks kõndimine või ujumine.

Tulemused näitasid, et osalejatel, kes pidasid kinni mõlemast soovituslikust osast, oli metaboolse sündroomi tekkimise tõenäosus 65 protsenti madalam. Ainult kehalise aktiivsuse soovitusi järginud osalejatel oli risk 51 protsenti madalam ning toitumisjuhendite järgijatel oli metaboolse sündroomi tõenäosus 33 protsenti madalam.

Füüsilise aktiivsuse ja toitumisalaseid soovitusi järgis 28 protsenti osalejatest ja ainult ühte soovituslikku osa täitsid 47 protsenti uuritavatest.

Uuringus osalejate keskmine vanus oli 47 eluaastat ning neid uuriti ajavahemikul 2008–2011. Osalejatest 54 protsenti olid naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles