Kuus lihtsat moodust, mis aitavad vabaneda kõhurasvast

PM Tervis
Copy
Tuleks tarbida rohkem kiudaineid, näiteks kaunvilju.
Tuleks tarbida rohkem kiudaineid, näiteks kaunvilju. Foto: Shutterstock

Kõhurasv kannustab tervisehädasid. Selle liigse hulgaga on seotud diabeedi ja südamehaiguste teke ja kõhurasva vähendamine parandab tervise seisukorda oluliselt. Mis aitaks aga visalt kaduvast polsterdusest lahti saada?

Väldi suhkrut ja magustatud jooke

Toidule lisatud suhkrute tarbimine on väga ebatervislik. Organism kasutab seda energia saamiseks vaid teatud piirini – ülejääk koguneb rasvana taljele, kirjutab Healthline.

Mahla- ja karastusjoogid võivad olla erakordselt kõrge suhkrusisaldusega. Värskes uuringus selgus, et üle viie protsendi suhkrut sisaldavad joogid tõstavad 18 protsendi jagu ka vähiriski, kuna kasvajarakud tarbivad suhkruid arenemiseks.

Ürita magustatud jookidest täielikult loobuda.

See ei tähenda, et peaksid loobuma puuviljadest – nendes sisalduv suhkrukogus pole võrreldav magustatud jookide ja toitude omaga. Pealegi sisaldavad need kiudaineid, mida on eluks vaja headel kõhubakteritel ja nende tarbimine hoiab ka kõhu kauem täis.

Valgu söömine tagab pikas perspektiivis hea tulemuse

Valgud on kõige tähtsamad makrotoitained kaalukaotuses. Nende tarbimine vähendab isusid poole võrra. See aitab süüa päevas ligi 440 kalori jagu vähem, samuti aitavad valgud põletada 80–100 kalorit rohkem. Nende järjepidev tarbimine on iseäranis tõhus relv kõhurasva vastu. Ühe uuringu kohaselt oli rohkem ja kvaliteetsemaid valke söövatel inimestel lausa poole vähem kõhurasva, võrreldes seda napilt tarbivate eakaaslastega.

Ohtralt valke võid saada munadest, meretoidust, läätsedest, pähklitest, lihast ja piimatoodetest.

Söö vähem süsivesikuid

Kui inimesed tarbivad vähem süsivesikuid, väheneb ka nende söögiisu ja nad kaotavad kaalu.

Uuringud on näidanud, et süsivesikutevaesed dieedid tagavad kaks kuni kolm korda suurema kaalukaotuse kui madala rasvasisaldusega dieedid.

Täielikult ei tasu aga süsivesikutest loobuda, sest keha vajab ka neid. Valgest jahust toodete asemel vali aga täisteratoidud.

Samuti langeb madalama süsivesikute hulga korral kiiresti keha veekaal ja see annab pea koheseid tulemusi – kaalunumber võib olla alanenud juba ühe-kahe päeva pärast. Madala süsivesikute hulgaga dieedid toovad kaasa üsna kiire kõhupiirkonna salenemise.

Söö rohkem kiudaineid

Eriti tõhusalt aitavad kaalu kaotada viskoossed kiudained, mis aitavad siduda vett ja moodustavad soolestikus tihke geelitaolise aine, mis aeglustab toidu liikumist ja seedimist, andes kasulikele toitainetele rohkem aega imendumiseks. Sestap ei ole vaja keha vajaduste rahuldamiseks ka nii palju süüa.

Parimad kiudainete allikad on puu- ja köögiviljad.

Füüsiline aktiivsus

Lõputud kõhulihaste harjutused üksi ei too soovitud tulemust, küll aga aitab seda teha argine füüsiline aktiivsus. Treening langetab kaalu tõhusalt kogu kehalt.

Füüsiline aktiivsus on iseäranis vajalik kaalu säilitamiseks.

Jälgi, mida ja palju sööd

Saamaks teada, kui palju suudad tegelikult tervislikest eluviisidest kinni pidada, pane tarbitu ja tehtu paberile kirja. Toidupäevik aitab end motiveerida ja saada tegelik ülevaade.

Lugu ilmus esimest korda aastal 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles