Kolm võimalust, kuidas muuta oma jooksutrenn keskkonnasõbralikumaks

PM Tervis
Copy
Prügijooks ehk plogging on hea võimalus keskkonnasõbralikuks liikumiseks.
Prügijooks ehk plogging on hea võimalus keskkonnasõbralikuks liikumiseks. Foto: Shutterstock

Jooksmist peetakse meie planeedile täiesti kahjutuks tegevuseks, Runner's World pani kirja soovitused, millega saab iga jooksja muuta oma jooksuharjumused keskkonnasõbralikumaks. 

«Jooksmine on keskkonnamõju poolest üks kõige väiksema mõjuga spordialasid. Vaja on vaid keha,» ütleb vastutustundliku spordi nõukogu tegevdirektor Shelley Villalobos. «Keskkondlikud mõjud tulevad esile siis kui veepudel, energiageeli pakend või muu prügi visatakse jooksmise ajal lihtsalt kõrvale põõsasse,» lisab Villalobos. 

Iga jooksja võib asutda samme, et meie keskkond oleks puhtam ja rohelisem. Esiteks, ära viska jooksurajale enda prügi maha ehk jookse jälgi jätmata. 

Mis on plogging?

Plogging ehk prügijooks on keskkonnasõbralik viis jalutada või joosta. Vaja on ainult prügikotti ja kindaid. Jooksu käigus korja üles tee ääres või metsaserval olev prügi. Mõistagi ei jõua ühe korraga korjata üles kõike maha visatud prügi, kuid suured muutused algavad väikestest. 

Keskkonnasõbralikke harjumuste kuuldavaks tegemine

Maailma juhtiva vastutustundliku spordi sertifitseerimise programmi «Vastutustundliku sport» nõukogu juhatuse liikmena on Keith Peters aastaid aidanud nii sportlastel kui ka ürituste korraldajatel hallata nende tegevuse keskkonnamõjusid.

Peters kinnitab, et jooksjad saavad luua muutusi kui võtavad sõna. Näiteks keskkonnasõbralikke lahenduste märkamine võistlustel ja nendele tähelepanu suunamine sotsiaalmeedias. 

Lahendusteks võivad olla paberivaba sidevahendite valimine, taastuvate energiaallikate (näiteks päikesepaneelide) kasutamine, orgaaniliste jäätmete kompostimine ja rajale jäänud prügi korjamine. Lisaks on kogumas populaarsust korduvkasutavate haaknõelade kasutamine ja komposteeritavad söögiriistad.

Väikestest muutustest algavad suured 

Lisaks pakub Runner's World välja väikseid lahendusi, kuidas muuta jooksuharjumusi keskkonnasõbralikumaks. Sõitke võistlustele ühe autoga, nii vähendate heitgaaside teket ja üheskoos sõita on lõbusam kui igaüks eraldi. 

Kasutatud jooksujalatsite annetamine võib olla kellegi jaoks suure tähtsusega. Kui jalanõud vähegi kannatavad veel kilomeetreid, siis mõistlik oleks need ära annetada. 

Võistlustele võiks kaasa võtta oma toiduriistad. Kui oled teadlik, et peale pikka orienteerumist pakutakse suppi siis haara kaasa enda kauss ja lusikas. See aitab vähendada plastprügi hulka. 

Jagamine pole kiitlemine - mida rohkem inimesi on teadlik jätkusuutlikest algatustest, seda parem.

Vaata rohkem terviseuudiseid tervis.postimees.ee leheküljet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles