Müüt või tegelikkus: energiajoogi joomine enne jooksmist parandab tulemust

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Energiajoogid on üks turul olevatest toodetest, mis väidavad, et parandavad jooksutulemusi. Samuti on ka harrastusjooksjaid, kes otsivad pidevalt võimalusi oma võimete parandamiseks, püüdes leida viise, kuidas kiiremini joosta, kirjutab Medical News Bulletin

Enamik energiajooke sisaldab selliseid koostisosi nagu kofeiin ja tauriin, mis on võimelised vähendama väsimust ja tõstma kontsentratsiooni, parandades potentsiaalselt sportlikku sooritust.

The Journal of Strength and Conditioning Research avaldatud uuringus vaadeldi 18 jooksjat vanuses 18–31 aastat. Need osalejad valiti seetõttu, et nad olid kogenud jooksjad - see tähendab, et nad jooksid viis kilomeetrit alla 30 minuti ja järjekindlalt jooksid nad vähemalt 32km nädalas.

Ühele grupile anti Red Bulli energiajooki ja teine grupp sai kofeiini- ja suhkruvaba platseebojooki. Tund peale joomist, jooksid mõlemad grupid jooksulindil viis kilomeetrit. 

Uuringu tulemused näitasid, et Red Bulli tarbimine tund enne treeningut aitab tõsta jooksu jõudlust. 78% Red Bulli tarvitanud osalejatest parandasid oma tulemusi, võrreldes ainult 22% -ga neist, kes tarvitasid platseebot.

Huvitav on see, et teadlased ei leidnud mingit erinevust südame löögisageduse ja tajutud pingutuse vahel energiajooki tarbinud ja platseebot tarvitanud inimeste vahel.

Uuringu juhid märkisid, et tulemused ei anna siiski täit ülevaadet sellest, kuidas energiajoogid sportlikku tulemust parandavad. Lisaks ei suutnud teadlased tuvastada, millise koostisosadu tulemusel sporditulemused paranevad, kas on tegemist ühe kindla koostisosa või kombinatsooniga. 

Antud tulemused kehtisid ainult viis kilomeetri pikal distantsil ning on teadmata, kuidas energiajoogi joomine mõjub pikemale distantsile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles