Teadlased selgitavad, mida võib kaasa tuua televiisori ees istumine

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

USA-s läbiviidud uuringust selgus, et inimestel, kes veedavad televiisori ees rohkelt aega, langeb kognitiivne võimekus. Kuid probleem ei seisne televiisoris, vaid hoopis diivanil istumises, vahendab Medical Xpress.

Uuringutes on leitud, et keskealistel, kes vaatasid tihti televiisorit, on suurem risk hilisemas eas kognitiivsete võimete languseks. Teadlased leidsid, et mõõdukat televiisori vaatamist seostati keskealiste inimeste puhul mälu halvenemisega. Samuti oli regulaarsetel telekavaatajatel suurem oht kogeda hilisemas eas ajuatroofiat (ajufunktsioonide halvenemine. 

On veel teadmta, kas televiisor on otseselt ajukahjustuse põhjustajaks või on selleks pikaajaline istuv aeg diivanil. Columbia ülikooli meditsiiniteaduste ja epidemioloogia dotsenti ning uuringu juhi Priya Palta sõnul pole tingimata kahjulik televiisori vaatamine, vaid istuv eluviis.

Istuvat eluviisi peetakse kognitiivsete võimete nõrgenemise põhjuseks, samuti kaasnevad sellega rasvumine, kõrge vererõhk ja diabeet. «Pikaajaline istuv eluviis võib tekitada ajukahjustuse järkjärgulist süvenemist,» sõnab Ameerika Südameassotsiatsiooni president dr Mitch Elkind. 

Uuringu tulemustest selgus, et osalejatel, kes vaatasid rohkem televiisorit, oli kognitiivsete funtsioonide langus 7% suurem kui neil, kes veetsid vähem aega televiisori ees. Tulemused tuginevad 15 aasta jooksul tehtud kognitiivsetele testidele. 

Lisaks leiti uuringust, et inimestel, kes vaatasid televiisorit mõõdukalt või palju, oli ajus vähem hallainet (hallaine on seotud lihaste kontrolli, nägemisega, kuulmisega ja teiste oluliste aju funktsioonidega). 

Uuringus osales ligi 6500 osalejat, kelle televiisori vaatamise harjumusi vaadeldi aastast 1980 kuni 1990. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles