Veipimine tekitab noortele inimestele mitmeid kognitiivseid probleeme

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uuringute kohaselt kahtlustvad teadlased, et e-sigarettides sisalduv nikotiin võib põhjustada kognitiivsete võimete langust ning seda just varajases nooruses olevatel inimestel, vahendab Medical News Bulletin

Teadlased uurisid e-sigareti negatiivseid kõrvalmõjusid noorte seas ning leidsid, et veipimine (e-sigareti suitsetamine) mõjutab mälu ja keskendumisvõimet ning samuti esineb probleeme otsuste langetamisel.

Elektroonilised sigaretid leiutati suitsetamise alternatiivina 2003. aastal. E-sigarettide suitsetamine on tuntud kui veipimine ja on noorte seas seas üha populaarsem. Näiteks näitas hiljutine Tervise Arengu Instituudi uuring, et tavasigarettide asemel on hakatud rohkem tarvitama e-sigarette. 

Aastatel 2017–2019 kahekordistus gümnaasiumiõpilaste arv USA-s, Inglismaal ja Kanadas, kes kasutasid e-sigraretti 11,7 protsendilt 27,5%-ni. Uuringud näitavad, et veipimine pole siiski ohutu alternatiiv suitsetamisele ning seda seostatakse erinevate kõrvaltoimetega. 

Uuringud näitasid seost nikotiini kasutamise ja tähelepanuprobleemide vahel, mis on eriti problemaatilised noorukiea kriitilises arengujärgus. Neil noortel, kes veipisid, oli rohkem keskendumisraskusi, kui neil noortel, kes ei suitsetanud e-sigaretti. 

Lisaks näitasid tulemused, et poistel on suurem tõenäosus kogeda vaipimisest tingitud kõrvalmõjusid. Varasemad uuringud on näidanud, et naised töötlevad nikotiini kiiremini kui mehed, seega on naistel raskem suitsetamisest loobuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles