Tervise Arengu Instituut võtab luubi alla Eesti inimeste soolatarbimise

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas esimest korda üleriigilist soolatarbimise uuringut, mille abil on võimalik hinnata Eesti rahvastiku keskmist soolatarbimist.

Uuringu eesmärk on selgitada soolatarbimise olukorda Eestis, võrrelda seda teiste Euroopa riikidega ja pakkuda välja tõenduspõhiseid meetmeid soolatarbimise vähendamiseks.

«Kui varem on uuritud inimeste enda väidetavat soolatarbimist, siis nüüdne meetod võimaldab bioproovide analüüsimise ja toitumise jälgimise kaudu selgitada, kui palju naatriumkloriidi ehk söögisoola tegelikkuses inimeste organismi jõuab,» selgitas uuringu eripära TAI vanemteadur Anu Aaspõllu.

Anu Aaspõllu sõnas, et uuringu tulemusel koostatakse soolatarbimise vähendamiseks ettepanekud, mis võivad hõlmata nii toiduainete tootmist, turustamist kui ka tarbijate teadlikkuse kasvatamist. 

Uuringu raames võetakse inimestelt vere- ja uriinianalüüsid, mõõdetakse pikkus, kehakaal ja vererõhunäitajad. Uuringus osalejad täidavad ka toidupäeviku ja küsimustiku, mis kaardistab tervisekäitumist ja hoiakuid soolatarbimise suhtes.

Varasem prooviuuring on näidanud, et naised tarbisid soola päevas keskmiselt 7 grammi, samal ajal kui naiste soovituslik päevane kogus on kuni 5 grammi. Meeste tegelik soolakogus päevas oli keskmiselt 10 grammi soovitusliku kuni 6 grammi asemel.

Lisaks tuletab Aaspõllu meelde, et soola pikaajaline liigtarbimine võib tekitada vererõhu tõusu ning suurendada südame- ja veresoonkonna haiguste riski.

Uuringusse kaasatakse juhuvalimi teel Eesti inimesi vanuses 25–64 eluaastat, osalejad jäävad uuringus anonüümseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles