Neli lihtsat tegevust, mis aitavad kõrgemas eas ajumahtu säilitada

PM Tervis
Copy
Argine aktiivsus aitab hoida aju noorena
Argine aktiivsus aitab hoida aju noorena Foto: Shutterstock

Teadlaste sõnul saavad vanemad inimesed säilitada aju võimekust regulaarse füüsilise aktiivsusega ning selleks ei pea tegema rasket trenni, vaid täiesti tavalisi igapäevaseid tegevusi.

Tegevused, nagu aiatööd, tantsimine, ujumine ja jalutamine, aeglustavad oluliselt aju vananemist ja ajumahu vähenemist. 1557 osaleja ajusid uuriti magnetresonantstomograafia (MRT) abil ja leiti, et mõõdukalt tegutsevate vanemate inimeste aju oli neli aastat nooremas seisus kui passiivsematel isikutel, vahendab Healthline.

Uuringus osalejate keskmine vanus oli 75 aastat, osalejad jaotati füüsilise aktiivsuse põhjal rühmadesse. Füüsilise aktiivsuse all mõisteti uuringus aiatöid, kõndimist, ujumist ja tantsimist. Esimese rühma inimesed ei tegelenud mingi füüsilise aktiivsusega, teise rühma liikmed tegid nädalas kaks ja pool tundi kergemat trenni, poolteist tundi mõõdukat trenni või tund aega rasket trenni. Kolmanda rühma liikmed tegid nädalas iga päev tund aega kergemat trenni, neli tundi mõõdukat trenni või kaks tundi rasket trenni. Osalejad pidid läbima mäluharjutused ja tervisekontrolli ning tulemustest selgus, et kolmanda rühma liikmetel oli aju nelja aasta võrra noorem kui üldse mitte treenivatel osalejatel.

Uuringu autori dr Yian Gu sõnul on uuringu tulemused märkimisväärsed ning võivad aidata tulevikus vähendada dementsuse ja teiste vanadusega kaasnevate tervisehädade ennetamisel. Varasematest uuringutest on samuti selgunud, et regulaarne kehaline aktiivsus vähendab dementsuse ja teiste krooniliste haiguste riski ning pikendab eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles