Sellest tüüpilisest abivahendist peaks spordivigastuste korral hoiduma

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Aastakümnete jooksul on olnud tavapärane harjumus, et spordivigastuste korral tuleb sellele panna jääkott või kasutada külmaspreid. Running Magazine vahendatud uuring näitab, et see ei olegi nii kasulik. 

Tavapärane harjumus panna vigastatud kohale jääd on üsna levinud meetod, arvatakse, et külmageel või jää kiirendab lihaste taastumisprotsessi. Teadlased on selle teooria vaidlustanud ja uued uuringud hiirtega on näidanud, et külma rakendamine on ebaefektiivne ja aeglustab taastusprotsessi. 

Pärast rasket treeningut või vigastust saadab keha põletikulised immuunrakud kahjustatud piirkonda, et hakata taastuma või paranema. See faas on lühike, kuid väga oluline. Sellega võib tavaliselt kaasneda valu või paistetus, nende sümptomite korral haaravad inimesed külageeli järele.

Katse, mis viidi läbi 40 hiirega, näitas, et need hiired, kes kogesid põletikku soodustavat reaktsiooni, taastusid kiiremini. Jääravi saanud hiirtel oli põletikuline reaktsioon palju aeglasem ja neil kulus taastumiseks nädal. 

Sellest katsest järeldavad teadlased, et jää, külmageeli või külmasprei rakendamine kergemate treeningvigastuste puhul (kui on tunda peamiselt valu või paistetust) on paranemisprotsessi aeglustamine. Muidugi tuleb uurijate sõnul olla tähelepanelik vigastuse olemuse suhtes ja vajadusel pöörduda haiglasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles