VIDEO ⟩ Mis juhtus keskealise mehega, kes sõi kuu aega ületöödeldud toitu?

PM Tervis
Copy
Kuvatõmmis BBC Youtube kanalilt.
Kuvatõmmis BBC Youtube kanalilt. Foto: Erakogu/YouTube

Arvatakse, et üle poole Ühendkuningriigis tarbitavast toidust on ületöödeldud. Ühe rohkemate laste ja täiskasvanute menüüs on soola- või suhkrurikkad toidud, millel on kehale ja ajule uskumatu mõju. 

Suurbritannias on hinnanguliselt rasvunud üks neljast täiskasvanust, samuti iga viies 10-11-aastane laps, vahendab BBC. Rasvumine on suuresti tingitud söömisharjumustest ja toidust. Dr Chris Van Tulleken (42) tegi enda peal katse ja sõi neli nädalat järjest ainult ületöödeldud toitu. 

Eksperimendi jaoks suurendas Tulleken nelja nädala jooksul tavapäraselt tarbitud ületöödeldud toidu söömist 80 protsendini. «See kõlab äärmuslikult, kuid nii sööb iga viies Suurbritannias elav inimene,» sõnas Tulleken. 

Tulemused olid jahmatavad. Mees võttis nelja nädalaga juurde peaaegu 7 kg ja liikus tervislikust kehakaalust ülekaaluliseks. Pärast kuu möödumist teatas Chris kehvast unest, südamevalust, õnnetutest tunnetest, ärevusest, loidusest ja madalast libiidost. Lisaks vaevles mees kõhukinnisusega. «Tundsin end kümme aastat vanemana, kuid ei mõistnud, et see oli ainult toidust tekkinud,» rääkis Tulleken. 

Ajuaktiivsuse skaneeringud näitasid, et Chrisi tasustamise eest vastutavad ajupiirkonnad olid seotud piirkondadega, mis juhivad korduvat ja automaatset käitumist. «Töödeldud toidu söömisest sai asi, mida mu aju käskis mul teha, olenemata sellest, kas ma olen näljane või mitte,» lisas Tulleken. 

Mees oli tulemustes üllatunud, tema sõnul tundis ta füüsilise võimekuse langust ja lisaks mõjutas dieet ka aju. «Mida see võib siis veel teha lastega, kelle aju pole veel lõpuni välja arenenud,» imestas mees. 

Chris Van Tullekeni eksperimenti on täpsemalt võimalik vaadata järgnevast videost: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles