6 fakti, mida peaks infarkti kohta teadma?

PM Tervis
Copy
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

USA-s saab üks inimene infarkti iga 40 sekundi järel, neist umbes 805 000 sureb. Medical Daily kirjutab millised on märgid, kuidas infarkti ära tunda?

Mis põhjustab infarkti?

Infarkti põhjustab peamiselt südame isheemiatõbi ja pärgarteri spasm. Need tekivad siis kui veri ei pääse ummistuse tõttu südamekudedesse. Ummistuse võib põhjustada tromb või kui arter spasmub ja pinguldub nii, et veri ei pääse läbi. Need pole ainsad põhjused, kuid on kõige tavalisemad. 

Südame seiskumine vs südameatakk

Südameinfarkt ja südameseiskumine kõlavad nagu need võiksid olla samad asjad, kuid nii see ei ole. Infarkti saanud inimene tunneb valu või surevet rinnus ja võib kaotada teadvuse. Valu võib liikuda mööda vasakut kätt ja minna üles lõualuudeni või läbi selja. Südame seiskumine toimub siis kui süda lõpetab täielikult vere punpamise. See põhjustab surma, kui inimest ei elustata kolme kuni viie minuti jooksul. 

Infarkti riskifaktorid

Kui suguvõsas esineb varasemalt südamehaigusi siis enda riske saab vähendada vältides kolme peamist riskitegurit: suitsetamine, kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase. Tervisliku toitumise järgimine aitab säilitada tervisliku kaalu või vajadusel kaalu langetada. See võib omakorda aidata vähendada vererõhku või kolesterooli. 

Infarkti sagedasemad tunnused

Kõige sagedasem märk on valu rinnus. Valu võib olla katkendlik või pidev. Infarkt võib tabada ootamatul ajal ja ka siis kui otseselt füüsilist pingutust ei toimu. Infarkti saanud inimene võib tunda ka survet selja ülaosas, kaelas, lõualuus või isegi maos. Teine väga kindel märk on õhupuudus. 

Naistel võivad esineda teistsuguseid sümptomeid kui meestel ehk naised ei pruugi tunda valu rinnus ega survet. Rohkem kurdavad naised iivelduse, oksendamise ja väsimuse üle. Ameerika Südameliidu andmetel on väsimus põhjustanud kehalisest stressist püüdes verd ummistatud soonte kaudu südamesse pumbata. 

Südameinfarktist taastumine

Taastumisprotsessi osas tuleb konsulteerida oma perearstiga. Peamisteks muutusteks on elustiili muutused, mis hõlmavad regulaarset liikumist, kuid samas on oluline ka puhkus. Lisaks tuleb järgida raviplaani, sealhulgas ravimite manustamist. 

Infarkti ennetamine

Sõltumata sellest, kas suguvõsas on varasemalt südamehaiguseid esinenud, on riskitegurite ennetamine hädavajalik. Regulaarne treenimine, tervislik toitumine, stressi maandamine ja keha eest hoolitsemine aitavad hoida südame tervist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles