UURING ⟩ Õigel ajal šokolaadi söömine võib aidata kaalu langetada

PM Tervis
Copy
Šokolaad leevendab magusaisu.
Šokolaad leevendab magusaisu. Foto: Shutterstock

​Uus menopausi järgses eas naiste uuring teadusajakirjas FASEB näitas, et šokolaadi söömine hommikul kitsa ajavahemiku jooksul võib aidata kehal rasva põletada ja vähendada veresuhkru taset.

Piimašokolaadi söömise tagajärgede välja selgitamiseks erinevatel kellaaegadel tegid Brighami teadlased koostööd Hispaania Murcia ülikooli uurijatega. 19 postmenopausis naist tarbisid kahe nädala jooksul kas 100 grammi šokolaadi hommikul (ühe tunni jooksul pärast ärkamist) või öösel (tund enne magamaminekut). Teadurid võrdlesid naiste kaalutõusu ja paljusid muid šokolaadi tarbimata jätmisega seotud näitajaid.

Teadlaste sõnul uuritud naiste hulgas:

  • Hommikune või öine šokolaadi tarbimine ei põhjustanud kehakaalu tõusu.
  • Hommikul või õhtul šokolaadi söömine võib mõjutada nälga ja söögiisu, soolestiku bakteriaalset koostist, und ja palju muud.
  • Šokolaaditarbimine hommikutundidel võib aidata põletada rasva ja vähendada päeva lõikes vere glükoosisisaldust.
  • Õhtune või öine šokolaadi söömine mõjutas puhkeseisundit järgmisel hommikul ja ainevahetust.

«Meie leiud toovad esile, et kehakaalu reguleerimisega seotud füsioloogilisi mehhanisme võib mõjutada mitte ainult see, mida sööme, vaid ka millal,» ütles neuroteadlane dr Frank Scheer.

«Meie vabatahtlikud ei võtnud kaalus juurde. Meie tulemused näitavad, et šokolaad vähendas energiatarbimist, mis on kooskõlas varasemates uuringutes täheldatud nälja, söögiisu ja magusaisu vähenemisega,» ütles dr Marta Garaulet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles