Saa teada, kui palju peab treenima, et seljatada istutud tunnid

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Columbia ülikooli ja rahvusvahelise teadlaste meeskonna uus uuring toob välja mitu viisi, kuidas treeningult tervisele samu eeliseid saavutada, vahendab Medical Xpress

«Oleme aastakümneid inimestele öelnud, et tervena püsimiseks on vaja viis päeva nädalas vähemalt 30 minutit liikuda,» sõnab käitumismeditsiini dotsent ja harjutuste juhataja Keith Diaz. 

30 minutit moodustab kaks protsenti kogu päevast. Kas tõesti on võimalik, et tervist hoiavad heal tasemel harjumused, mis moodustavad vaid kaks protsenti kogu päevast?

Kuue uuringu andmetega, mis hõlmasid üle 130 000 täiskasvanu Ühendkuningriigis, Ameerika Ühendriikides ja Rootsis, kasutasid autorid kompositsioonianalüüsiks kutsutud tehnikat, et teha kindlaks, kuidas erinevate tegevuste kombinatsioonid mõjutavad suremust. 

Peamised tulemused, mis uuringust selgusid olid järgmised: 

  • 30-minutilise mõõduka kuni tugeva treeningu eelised sõltuvad sellest, kuidas veedate ülejäänud päeva. Praegu soovitatakse 30 minutit füüsilist tegevust päevas või 150 minutit nädalas, kuid see võib olla täiesti kasutu kui terve ülejäänud ajast istuda. 
  • Inimesed, kes sooritasid mõned minutid mõõdukat kuni tugevat füüsilist tegevust iga istutud tunni kohta, vähendasid varajase surma riski 30 protsendi võrra.
  • Parim valem on kolm ühes. Tervisliku seisundi parandamiseks ja varajase surma riski vähendamiseks on optimaalne teha kolm minutit mõõdukat kuni intensiivset tegevust või 12 minutit kerget aktiivset tegevust ühe istutud tunni kohta. 

Järgmised kombinatsioonid vähendavad varajase surma riski 30 protsenti: 

  • 55 minutit treeningut, 4 tundi kerget kehalist aktiivsust ja 11 tundi istumist;
  • 13 minutit treeningut, 5,5 tundi kerget füüsilist koormust ja 10,3 tundi istumist;
  • 3 minutit treeningut, 6 tundi kerget füüsilist koormust ja 9,7 tundi istumist.

«Meie uuring näitab, et füüsilisele tegevusele ei ole ühtset lähenemist ja me saame valida, millised neist meile kõige rohkem meeldivad,» rääkis Diaz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles