Nende toitude eelistamine suurendab vähiriski pea poole võrra

PM Tervis
Copy
Aeg külmkapist midagi head ampsata?
Aeg külmkapist midagi head ampsata? Foto: Shutterstock

Hulk levinud toiduaineid mõjuvad organismile halvasti ning suurendavad põletiku taset ning krooniliste haiguste riski. Teadlased on teinud kindlaks, et põletiku taset suurendavad toiduained võivad pärasoolevähi riski suurendada kuni 44 protsenti, vahendab Harvard Health.

Väljaandes JAMA Oncology avaldatud uuringust on selgunud, et mitmed toiduained suurendavad oluliselt pärasoolevähi riski. 26 aastat kestnud uuringus jälgiti 121 000 toitumist ja tervist ning eriti pöörati tähelepanu toiduainetele, mis suurendavad organismis põletiku taset. Pikaajaline suurem põletiku tase suurendab mitme kroonilise haiguse, nagu vähi ja südamehaiguste riski.

Põletiku taset suurendavad kõige enam töödeldud lihatooted, magustatud joogid ja liigselt töödeldud süsivesikud nagu valge riis, pasta, jahu, maiustused ja saiakesed. Uuringust selgus, et selliste toitude regulaarne ja liigne tarbimine suurendab pärasoolevähi riski kuni 44 protsenti ka siis, kui arvestada teisi faktoreid nagu suitsetamine, kehakaal ja füüsiline aktiivsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles